Antwerpen legt grootste warmtenet van het land

© LuMa

© GVA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De nieuwe woonwijk Nieuw Zuid in Antwerpen krijgt vanaf midden 2016 het grootste warmtenet van het land: 2000 woningen voor 5000 inwoners worden vanuit één centrale verwarmd.

SVW

In een warmtenet gebeurt op één centrale plaats de opwarming van water. Een netwerk van goed geïsoleerde ondergrondse leidingen brengt dat water vervolgens tot in woningen, voor verwarming en sanitair gebruik. Antwerpen gebruikt dit concept nu voor de verwarming van een hele stadswijk. Het wordt meteen het grootste warmtenet van ons land.

De aanleg van vijf kilometer leidingen start volgend voorjaar. Midden 2015 worden al de eerste gebouwen verwarmd via kleinere, tijdelijke centrales. De uiteindelijke warmtecentrale die alle huizen bedient, begint midden 2016 op volle toeren te draaien. In de eerste fase zal dat op aardgas zijn, maar op termijn wordt er overgeschakeld op duurzame energie zoals de restwarmte van de industrie uit de omgeving.

Het Antwerpse schepencollege heeft de bouw en exploitatie van het warmtenet toegewezen aan een consortium met enkele intercommunales en het private bedrijf Dalkia. Het consortium draagt de investering van 16 miljoen euro. De stad Antwerpen levert de grond en de vergunningen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen