© Joris Herregods

Sprookjeskasteel gooit deuren open

Vanaf dit weekend is het sprookjesachtige kasteel van de Bornemse graaf John de Marnix de Sainte Aldegone vier zondagen open voor bezoekers. Het is een van de weinige nog bewoonde kastelen in Vlaanderen die bezocht kunnen worden. “De bezoekers krijgen een unieke blik achter de muren van het kasteel met unieke salons en meubelen van honderden jaren oud, of de tientallen oude koetsen”, zegt de graaf trots.

THEO DERKINDEREN

Het kasteel van de familie Marnix de Sainte Aldegonde ligt verscholen in de bosrijke en idyllische omgeving naast de Oude Schelde in Bornem. Het gebouw is meer dan duizend jaar oud. John de Marnix de Sainte Aldegonde, de veertiende graaf van Bornem, woont al sinds 1968 in het kasteel. Het hele jaar door kunnen groepen rondleidingen krijgen in het kasteel, maar gedurende vier zondagen per jaar kan iedereen de pracht en praal komen bewonderen.

“Ik gooi mijn deuren open, omdat er heel veel mensen zijn die het kasteel aan de binnenkant willen zien. Heel veel mensen hebben me in het verleden gevraagd om een rondleiding te krijgen. Daarom heb ik jaren geleden besloten open dagen te houden. Ik durf te zeggen dat het kasteel een van de mooist bemeubelde kastelen van ons land is. Met unieke salons, kasten en plafondschilderingen”, zegt graaf John.

“Eigenlijk herbergt mijn kasteel een echte kunstschat. Met eeuwenoude schilderijen, unieke prenten van de hand van Bruegel, een kantcollectie en een bibliotheek met boeken die dateren uit 1500. Om nog maar te zwijgen van de collectie oude koetsen. Ik ben er echt trots op dat alles nog in zo’n goede staat is.” Graaf John de Marnix de Sainte Aldegonde (75) zet de komende vier zondagen een tiental gidsen in om de bezoekers de nodige uitleg te verschaffen. “Zelf gids ik niet, maar ik kom de mensen wel goeiedag zeggen. Men wil mij absoluut eens zien. Een kasteelbewoner spreekt blijkbaar tot de verbeelding bij de bezoekers.”

Lees meer in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER