Samen eten maakt je kind gezonder

© Frank Bahnmuller

Kinderen die niet samen eten met hun ouders hebben vaker overgewicht, en de kans is ook groter dan ze zullen spijbelen en drugs of alcohol gebruiken. Dat bewijzen een aantal grootschalige studies.

sdv

Op het Europees Congres omtrent Obesitas(EASO) werd een studie voorgesteld waaruit bleek dat kinderen die niet minstens twee keer per week samen met hun gezin eten, 40 procent meer kans maken op overgewicht.

Maar samen eten is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid van uw kind. Ook de mentale gezondheid en het sociaal gedrag verbeteren als iedereen in het gezin tijd maakt om samen aan tafel te komen.

Spijbelen

Een grootschalige studie van de OESO toonde aan dat bijna 1 op 3 jongeren die vaker alleen eten dan met hun ouders, spijbelt. Bij de kinderen die wel meestal samen met hun ouders eten, ligt het aantal de helft legger.

Minder drugs, betere band met ouders

En onderzoekers van de Universiteit van Columbia stelden dan weer vast dat kinderen die minstens vijf avonden per week met hun ouders aten, zich minder aangetrokken voelden tot drugs en alcohol. Ze presteerden beter op school, en hadden bovendien een betere band met hun ouders. Dat allemaal bovenop een betere gezondheid.

Een studie van het ILIV, het kenniscentrum over het belang van thuis, bij 4.000 Belgische gezinnen bevestigt deze resultaten voor ons land.

OPROEP: Doen jullie thuis je best om samen te eten? En wil u daarover vertellen in onze krant? Stuur dan een mailtje naar journaliste Christine De Herdt via christine.deherdt@nieuwsblad.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer