© Dirk Vertommen

© Dirk Vertommen

© Dirk Vertommen

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Zeep en fosfor geven vijver kleurtje

De vijver in het midden van het Beekpark is vervuild. Dat blijkt uit een analyse van het water die leden van de lokale N-VA liet uitvoeren in een laboratorium. Ze vragen dat de gemeente onderzoekt van waar de afwijkende resultaten komen. 

Bert Provoost

De staalname gebeurde met een deurwaarder. “Er is drie keer meer fosfor en er zijn zes keer meer anionische detergenten gevonden. Die laatste stoffen zijn resten van zeepproducten. Het is onmogelijk dat die afkomstig zijn van regenwater. We vrezen dat er iets verkeerds is aangesloten in de riolering of dat er op een andere manier vuil water bij het regenwater komt. Anders kunnen die stoffen niet in het water terechtkomen”, zeggen John Van Laer en Jan Verbraecken van de lokale N-VA.

Zo’n situatie mag niet blijven duren, vinden de twee. “Dit park moet een uithangbord voor de gemeente zijn. Het kan niet dat al die wandelaars en fietsers die hier passeren vooral onthouden dat de vijver er hier zo smerig bijlag. De gemeente moet de oorzaak zoeken en het probleem aanpakken.”

Schepen van Openbaar Groen Paul Laurijssen (CD&V) zegt niet op de hoogte te zijn van de genomen stalen. “Daar zijn wij niet van in kennis gesteld. Wel weten we dat het uitzicht op dat stuk soms niet zo netjes is. We hebben al een plaatsbezoek gebracht met specialisten en die waren er van overtuigd dat de oorzaak van natuurlijke oorsprong is. Ijzer in de bodem kan zorgen voor een bruine verkleuring van het water. We overwegen om het stuk te beplanten met rietsoorten die zorgen voor een beter uitzicht en een natuurlijke zuivering van het water. De riolering in de buurt is wel zo gebouwd dat bij grote overdruk een zogenaamd overstort gebeurt in het Beekpark. Het overtollige rioleringswater loopt dan even weg in die vijver. Maar dat gaat hoogstens om enkele keren per jaar, bij uitzonderlijk zware regenval.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER