© BELGA

Nooit zo veel studenten, nooit zo weinig middelen

Terwijl het aantal studenten aan de Vlaamse hogescholen in tien jaar met 40 procent is toegenomen, verloren ze meer dan een kwart van het budget per student. “De besparingen van de overheid zijn onhoudbaar”, stelt de Vlaamse Hogescholenraad.

wim daeninck

De hogescholen zijn aan een succesvolle opmars bezig. De voorbije tien jaar kwamen er 33.376 studenten bij, waardoor ze intussen een op de twee jongeren in het hoger onderwijs een opleiding geven.

Toch is er geen sprake van optimisme bij de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora), want de financiële middelen die de hogescholen krijgen van de overheid, zijn stevig geslonken en dreigen nog verder af te nemen. In 2008 kregen hogescholen gemiddeld 6800 euro per student, vandaag is dat 5000 euro. Dat is bovendien een heel pak minder dan het gemiddelde budget voor een leerling in het secundair.

En beterschap is niet in zicht, stelt de Vlhora. “Uit besparingsoverwegingen rekent de Vlaamse regering de groei in 2015 en 2016 helemaal niet meer door, er wordt extra bespaard op de werkingsmiddelen van het hoger onderwijs én sommige beloofde middelen worden niet uitbetaald of geschrapt.”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) kan de hogescholen niet meteen sussen. “We maken budgettair moeilijke jaren mee, maar vanaf 2017 hopen we op beterschap.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER