Direct naar artikelinhoud

Aanbod huurwoningen in een jaar met bijna kwart gedaald

Het aantal huizen dat in het eerste kwartaal van dit jaar te huur werd gezet is met bijna een kwart (24 procent) afgenomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal huurtransacties daalde met 9 procent. Dat blijkt uit cijfers van Pararius, het grootste platform voor huurwoningen in Nederland.

Aanbod huurwoningen in een jaar met bijna kwart gedaald

De gemiddelde huurprijs steeg wel, met 0,7 procent. 'De sterke afname van het huuraanbod is te wijten aan de crisis die op de woningmarkt in 2013 haar dieptepunt bereikte waardoor veel meer mensen dan normaal hun onverkochte woning te huur aanboden. Nu de verkoopmarkt weer aantrekt zijn er veel minder particuliere eigenaren die er voor kiezen hun tweede woning te verhuren', vertelt Jasper de Groot, directeur bij Pararius.

De huurprijzen stijgen volgens hem nog steeds doordat de vraag naar huurwoningen in de vrije sector veel minder hard afneemt dan het huuraanbod.

Volgens Pararius is de vraag naar huurwoningen in het middel dure segment (tussen de 700 en 1000 euro huur per maand) verreweg het grootst. Het gaat vaak om starters op de woningmarkt die niet vast willen zitten aan een koopwoning, maar mensen die moeite hebben met het krijgen van een hypotheek.

De gemiddelde huurprijs van een woning in de vrije sector bedroeg in het eerste kwartaal 1232 euro per maand.