Direct naar artikelinhoud
Londen

Vijf woontorens in Londen meteen geëvacueerd wegens brandgevaar

Vijf woontorens in Londen meteen geëvacueerd wegens brandgevaar

In Londen worden vijf woontorens, goed voor 800 appartementen, preventief ontruimd wegens brandgevaar. De gevelbekleding van de torens zou uit een soortgelijk licht ontvlambaar materiaal bestaan als de Grenfell Tower waar 79 mensen stierven.

De bewoners van de 800 woningen krijgen tijdelijk, wellicht drie à vier weken lang, elders een onderkomen. Tot de nodige werken zijn uitgevoerd om de flats veiliger te maken. Volgens de Britse omroep BBC zullen ze hotelkamers ter beschikking krijgen.De evacuatie komt er na controles tegen brandgevaar van honderden flatgebouwen, in de nasleep van de dodelijke brand in de Londense Grenfell Tower. Daaruit blijkt dat duizenden bewoners in gevaarlijke omstandigheden wonen.

Voorlopig stelden de inspecteurs vast dat de brandveiligheid in elf flatgebouwen ontoereikend is. Meestal gaat het over torens waarvan de buitengevel bekleed is met dezelfde licht ontvlambare panelen als de Grenfell Tower waar 79 mensen stierven. In totaal staan er over heel het land meer dan 600 gebouwen die zijn bekleed met gevaarlijke panelen.

Hoewel premier Theresa May grondige veiligheidsonderzoeken beloofde, weet de overheid niet goed wat te doen met de duizenden inwoners van de gebouwen waarvan de brandveiligheid in het geding is. May lijkt nu vooral paniek te willen vermijden en zegt dat de ontoereikende brandveiligheid in bepaalde gebouwen niet noodzakelijk betekent dat die gebouwen onbewoonbaar zijn. Lokale bestuurders beloven dan weer dat de gevelbekleding zo snel mogelijk verwijderd zal worden, maar laten na om te zeggen wanneer die werken dan precies zullen aanvatten.

Vijf woontorens in Londen meteen geëvacueerd wegens brandgevaar

Kwaad bloed

De uitspraken van May en andere beleidsmakers zetten opnieuw kwaad bloed bij veel Britten. Zeker bij de inwoners van de flats in kwestie die zich grote zorgen maken over hun veiligheid en die van hun kinderen. "Natuurlijk zijn we bang", zei een bewoner van een appartementsgebouw in de Londense wijk Camden. "Maar waar kunnen we naartoe? De meeste mensen in dit gebouw zijn arm. Ze hadden dit probleem al lang geleden moeten onderzoeken. Waarom moesten eerst honderd mensen sterven vooraleer ze merkten dat wij permanent in brandgevaar leven."

De kans dat al deze ongeruste mensen de komende dagen en weken naar een veiligere flat zullen kunnen verhuizen, is bijzonder klein. Groot-Brittannië kampt sowieso al met een enorm huizentekort.

Kwaad bloed

Protest van rijken

Zo blijkt het al behoorlijk moeilijk te zijn om voor de overlevenden van het Grenfell-inferno een nieuwe woonst te zoeken. De meesten kregen een appartement aangeboden in een nabijgelegen flatgebouw maar de bestaande - rijke - bewoners klaagden hierover. 

De kans dat deze mensen naar een veiligere flat kunnen verhuizen, is bijzonder klein door het enorme huizentekort