Obama ondertekent wet voor weigering Iraanse VN-ambassadeur

De Amerikaanse president Barack Obama.© AP

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een wet ondertekend die bedoeld is om de nieuwe Iraanse VN-ambassadeur Hamid Abutalebi de toegang tot de Verenigde Staten te beletten.

llo,

Volgens Washington was de VN-ambassadeur een van de studenten die in 1979 de Amerikaanse ambassade in Teheran bestormden en een 50-tal Amerikanen meer dan een jaar lang in gijzeling hielden. Abutalebi beweert dat hij enkel voor de studenten heeft onderhandeld.

De wet houdt algemeen in dat VN-afgevaardigden de toegang kan geweigerd worden, als ze aan terreurdaden tegen de Verenigde Staten hebben deelgenomen en een veiligheidsrisico kunnen betekenen. Het Congres had de wet vorige week al met het oog op Abutalebi aangenomen, waarna het Witte Huis Iran liet weten de keuze van de ambassadeur niet te aanvaarden. Er zou ook geen visum aan Abutalebi uitgereikt worden. Teheran noemde dat een schending van de rechten van soevereine staten en diende klacht in bij de Verenigde Naties.

In een mededeling gelijklopend met de ondertekening van de wet verklaarde Obama dat hij de bezorgdheid van het Congres deelt. Dat is van mening dat vroeger bij terreurdaden betrokken personen zich onder de dekmantel van de diplomatie toegang tot de VS kunnen verschaffen. Wat betreft zijn grondwettelijke bevoegdheid om ambassadeurs toe te laten of af te wijzen, zal hij de wet echter enkel als richtlijn beschouwen, als ze met deze bevoegdheid in botsing zou komen.