© BELGA

ROLAND GARROS. Van Uytvanck knap door, David Goffin strandt

Alison Van Uytvanck stoot door naar de volgende ronde op Roland Garros. De 21-jarige won in twee sets van Kristina Mladenovic: 6-4 en 6-1. David Goffin is verrassend uitgeschakeld, tegen de Fransman Jérémy Chardy (29) verloor de Luikenaar na 1u45 in drie sets: 6-3, 6-4 en 6-2. Ook voor Ysaline Bonaventure zit Roland Garros er op.

Roland Garros: bekijk hier LIVE alle uitslagen!

Goffin moest zijn meerdere erkennen in Chardy, met wie hij regelmatig traint en die hij dus goed kent. De Fransman, een ronde eerder al te sterk voor zestiende reekshoofd John Isner, was simpelweg beter. Hij speelde scherper en maakte ook veel minder fouten dan de 24-jarige Luikenaar. In de eerste set kwam Goffin nochtans snel op voorsprong, maar Chardy zette al snel orde op zaken. In de tweede set hield de Luikenaar lange tijd stand, in set drie was de veer na een snelle break helemaal gebroken.

Chardy botst in de vierde ronde op derde reekshoofd Andy Murray (ATP 3), die zich eerder op de dag al plaatste voor de achtste finales door in drie sets de maat te nemen van de Australische youngster Nick Kyrgios (ATP 30). Voor Goffin, die voor de tweede keer in zijn carrière in de derde ronde van de Open Franse tenniskampioenschappen stond, zit het toernooi erop.

Van Uytvanck naar 1/8 finales

Alison Van Uytvanck (WTA 93) blijft op een wolk tennissen op Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het seizoen. De 21-jarige Grimbergse bereikte in Parijs de achtste finales en staat zo in de tweede week van de Open Franse tenniskampioenschappen. Zaterdag haalde ze het op Court Suzanne-Lenglen in twee sets van de veel hoger geklasseerde Française Kristina ‘Kiki’ Mladenovic (WTA 44). Het werd 6-4 en 6-1 na 1 uur en 15 minuten.

Om tot in de derde ronde te raken, versloeg Van Uytvanck eerder de hoger geplaatste speelsters Zarina Diyas (WTA 32) en Anna Karolina Schmiedlova (WTA 52). Ook Mladenovic, die in de openingsronde de als zesde geplaatste Canadese Eugénie Bouchard (WTA 6) uitgeschakeld had, leek een taaie klant te gaan worden, maar ‘Ali’ speelde erg sterk en won verdiend.

Bij de laatste zestien treft ze met Andreea Mitu (WTA 100) een op papier haalbare opponente. De 23-jarige Roemeense, eerder dit toernooi al te sterk voor twaalfde reekshoofd Karolina Pliskova (WTA 12), schakelde eerder op de dag de Italiaanse ex-winnares Francesca Schiavone (WTA 92) uit: 7-5 en 6-4.

Het wordt de derde ontmoeting tussen beide speelsters, die allebei voor het eerst in hun carrière in de achtste finales van een grandslamtoernooi staan: in 2012 won Mitu in Ankara (7-5, 4-6, 6-3), een jaar later haalde Van Uytvanck het in Olomouc (6-2, 7-5).

Bonaventure ook uitgeschakeld in dubbelspel

Bonaventure werd samen met de Slovaakse Anna Karolina Schmiedlova in de tweede ronde een halt toegeroepen door de Spaanse Anabel Medina Garrigues en de Taiwanese Hao-Ching Chan. Die trokken het laken met 6-3, 5-7 en 6-3 naar zich toe.

De 20-jarige Bonaventure (WTA 186) werd vorige week in het enkelspel al uitgeschakeld in de kwalificaties. Schmiedlova (WTA 52) werd in de eerste ronde op de hoofdtabel uit het toernooi gekegeld door Alison Van Uytvanck (WTA 93).

Goffin: ‘Slaagde er niet in tegenstander pijn te doen’

© EPA

Drie sets en het was voorbij: de derde ronde op Roland Garros werd een teleurstelling voor David Goffin (ATP 18) met een verliespartij tegen Jérémy Chardy (ATP 45). De Fransman, een goeie vriend van de Belgische nummer één, stuurde Goffin met 6-3, 6-4 en 6-2 huiswaarts na slechts 1 uur en 45 minuten. 'Ik slaagde er niet in om hem pijn te doen. Het was een frustrerende partij', aldus Goffin.

Van Uytvanck: ‘Droom die werkelijkheid wordt’

© EPA

Het werd zaterdag een dag om nooit te vergeten voor Alison Van Uytvanck (WTA 93). De 21-jarige Belgische plaatste zich voor de achtste finales op Roland Garros, meteen ook de eerste maal in haar carrière dat ze zo ver kan doorstoten op een grandslamtoernooi. Van Uytvanck zette op de Court Suzanne-Lenglen thuisspeelster Kristina Mladenovic (WTA 44) opzij met mooie 6-4 en 6-1 cijfers. ‘Dit is een droom die werkelijkheid is geworden’, aldus de Belgische na afloop.

Van Uytvanck, die voor het eerst op de Court Suzanne-Lenglen mocht aantreden, was het minst zenuwachtig van beide speelsters en liet met gevarieerd tennis, vooral in set twee, de Française alle hoeken van het terrein zien. ‘Ik was al enorm blij dat ik de eerste set kon binnenhalen’, vertelde ze met een grote glimlach op het gezicht op de persconferentie. ‘Maar de vierde ronde halen? Dat is echt grandioos.’

Het kantelpunt in de wedstrijd lag volgens de Belgische bij de 5-4 in set 1. ‘Ik stond heel goed te retourneren en lanceerde mij volledig bij het binnenhalen van set 1. Ik serveerde echt goed op cruciale momenten. Ook de thuissupporters werden steeds stiller en stiller.’

Het Franse sprookje blijft dus maar duren voor Van Uytvanck, die na Roland Garros al zeker de top 60 van de WTA-ranglijst zal binnensluipen en bijgevolg de Belgische nummer 1 wordt. Maandag speelt onze landgenote tegen de verrassende Roemeense Andreea Mitu (WTA 100) voor een plaats in de kwartfinales. ‘Ze heeft een solide slag in de armen, maar beweegt minder sterk op het terrein. Ik kan niet voorspellen wat de match zal brengen, want we hebben beiden niets te verliezen’, aldus Van Uytvanck tot slot.

Ann Devries, de coach van Van Uytvanck, was uiteraard ook in de wolken. ‘Alison heeft de laatste tijd hard gewerkt’, zo liet ze optekenen. ‘Dit is een mooie beloning. Alison verscheen op het court met de goeie ingesteldheid. Dat was nodig om de wedstrijd te winnen. Ik ben erg blij voor haar.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer