Kos toevluchtsoord voor Syrische en Afghaanse vluchtelingen

Het Griekse eiland Kos is een nieuw toevluchtsoord voor vluchtelingen geworden. In twee dagen tijd zijn er zo'n 1.200 bootvluchtelingen, vooral Afghanen en Syriƫrs, aangekomen. Het eiland telt zelf ruim 30.000 inwoners en is ook een populaire toeristische bestemming.

De Britse krant The Daily Mail liet eerder deze week enkele verbolgen toeristen hun beklag doen, wat op veel kritiek onthaald werd.

De korte route over de EgeĆÆsche Zee is voor veel vluchtelingen een nieuwe, makkelijke manier is om langs de achterdeur Europa binnen te geraken. Op Kos slapen de meeste vluchtelingen in parken, op het strand en in de buurt van het politiekantoor.

Volgens Henk Den Hollander helpen de plaatselijke overheden en organisaties de vluchtelingen amper. "Echt heel choquerend is dat", zegt hij in de krant De Morgen. "Je komt daar aan, klaar voor een deugddoende vakantie, en dan sijpelt die andere realiteit binnen."

Bijna dagelijks komen er nog boten vanuit Bodrum (Turkije) aan. De vluchtelingen krijgen er voorlopige papieren en reizen met de ferry door naar Athene, maar de droom van de meesten onder hen is om asiel aan te vragen in een ander, rijker Europees land.

The Daily Mail tekende ook verhalen van de vluchtelingen op. Tito, een 25-jarige Syriƫr, logeert met zijn vrienden in een viersterrenhotel in Kos. "We zitten tussen de toeristen. Sommigen zijn Brits. Ik weet niet wat ze van mij denken, maar ik betaal net als zij." De meeste vluchtelingen hebben echter geen geld voor een hotelkamer.

Bent u zelf als toerist op Kos, dan kunt u contact opnemen met onze redactie via nieuws@vrt.be.

Meest gelezen