© BELGA

Luc Beaucourt trekt met eigen team naar Nepal

De Antwerpse urgentiearts Luc Beaucourt vertrekt op vrijdag 5 juni met een 24-koppig team naar Nepal om hulp te bieden. Zijn gemengd medisch-technische ploeg zal er twee weken blijven.

dh, syma

De Antwerpse verpleger en expert in crisisbeheersing Erik Genbrugge, die de missie coördineert, bevestigde het nieuws gisteren. Beaucourt zelf is op reis in Myanmar en kon daar niet bereikt worden. “Eind deze week is hij terug en kunnen we de laatste hand leggen aan de voorbereidingen”, zegt Genbrugge.

Beaucourt heeft in Nepal contacten gelegd om uit te zoeken waar precies in de bergen het team naartoe kan en wat voor bijstand het meest gewenst is. “We gaan met tien medische hulpverleners omdat de gezondheidszorg compleet is weggeveegd, en met veertien technische mensen die helpen bij de heropbouw van schoolgebouwen, lokale hospitaaltjes en wegen”, zegt Genbrugge. “De groep zal overigens uitsluitend uit mensen uit de provincie Antwerpen bestaan, maar dat is toeval.”

Fiasco vermijden

Duidelijk is dat een fiasco als dat van B-Fast vermeden moet worden. “We willen vooraf tot in het kleinste detail weten wat we kunnen gaan doen.” Of Beaucourt hiermee zijn collega’s van B-Fast, waarvan hij zich al lang geleden heeft afgescheurd, een neus wil zetten? Beaucourt had ook scherpe kritiek op de Belgische hulpverlening in Nepal. “Ik ga daar geen enkele uitspraak over doen”, zegt Genbrugge.

Na zijn vertrek bij B-Fast destijds richtte Beaucourt met collega’s van verschillende ziekenhuizen V-Med op, een vzw voor noodhulp die gefinancierd werd door de Vlaamse regering en door privésponsors. Maar V-Med was tot voor kort op sterven na dood en minister-president Geert Bourgeois (N-VA) liet gisteren weten dat er niet opnieuw geld voor wordt vrijgemaakt, bovenop de 200.000 euro die Vlaanderen al geeft voor Nepal. “Maar we hadden nog fondsen en er zijn contacten met sponsors”, zegt Erik Genbrugge.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER