Studenten als sekswerkers: fact or fiction?

Sam Geuens is klinisch seksuoloog en ethicus verbonden aan Hogeschool PXL in Hasselt. Hij deed de afgelopen 4 jaar onderzoek naar sekswerk bij studenten in Wales (www.thestudentsexworkproject.co.uk) en verzorgt online hulpverlening voor studenten sekswerkers.

De meesten van ons zijn seksueel actief van hun 15de tot ver de 90 voorbij. Deze logica heeft een duidelijke uitkomst: op seks verkopen staat ook geen leeftijd. Je hoeft enkel ondernemend te zijn, een eigenschap die we bij uitstek terugvinden bij studenten. De studies liegen er dan ook niet om: 4.8 % van de hoger onderwijsstudenten is of was ooit actief in de seksindustrie. Spijtig genoeg leidt ook in 2017 het idee van ‘seks voor geld’ nog tot morele paniek. Soms is dit gevoel zo sterk dat we zelfs stoppen met nadenken. En laat nu net dit, een beetje reflectie, hetgene zijn wat nog meer morele paniek in de toekomst kan vermijden. Reflectie leidt immers tot nuancering.

Sta me toe een poging te doen: Het idee dat sekswerk neerkomt op ‘seks voor geld’ is fout. Seks verkopen van thuis uit of in clubs, escortewerk, camseks, strippen, gedragen ondergoed verkopen… de lijst van gekende activiteiten die je kan omschrijven als financieel gecompenseerde diensten gericht op het seksueel plezier van anderen is eindeloos. Kan seks ‘werk’ zijn? Wat maakt dat we iets als een job zien? Een substantieel deel van je tijd investeren elke week? Een financiële vergoeding ontvangen? Sekswerk is een job. Zoveel is duidelijk. Je biedt diensten aan. Je moet reclame maken, een werkplek regelen, contracten afsluiten, de concurrentie voorblijven.

Sekswerk is een interessante job. Het is flexibel in te plannen en levert relatief goed op ten opzichte van de uren die je presteert. Dit zijn twee van de hoofdredenen die studenten actief in de seksindustrie aanhalen om te doen wat ze doen. Studenten vandaag hebben immers een inkomen nodig. Studeren op zich en de levensstijl van de student is duur.

Sekswerk is geen ‘vrouwenjob’. Vergeet de stereotype cheerleader. De groep mannelijke studenten is groter dan de groep vrouwelijke sekswerkers. En nog dit: lang niet alle studenten sekswerkers zitten te wachten tot iemand hen komt redden. Vaak gaat het om een bewuste keuze voor een vast inkomen, dankzij een job combineerbaar met studies en een gezin. Sekswerkers zoeken echte mensen, waar ze op mogen steunen en die mee willen zoeken naar oplossingen voor hun professionele en menselijke problemen: timemanagement, veiligheid op de werkplek. Net omwille van deze combinatie van morele paniek, foute ideeën en misplaatste stereotypering moeten we als geëngageerde samenleving pogen sekswerk bij studenten te begrijpen.