Direct naar artikelinhoud

Amazing Snakeheads trekken zich van niemand iets aan

Geld, Roem, goede recensies, het doet er allemaal niet toe. Voor de Schotse rockband The Amazing Snakeheads, die in april de debuutplaat Amphetamine Ballads uitbrengt, is plezier hebben met muziek maken voldoende. 'Al vond niemand het leuk dan zouden we alsnog voor een lege zaal spelen. Als in deze kamer een drumstel stond zou ik erop spelen puur omdat ik dat graag doe.'

De uit Glasgow afkomstige band maakte in eigen land en Engeland veel indruk in de clubscene met hun rauwe, energieke live shows. Dit leverde The Amazing Snakeheads een platencontract op bij Domino Records dat in 2013 hun eerste single, de 82 seconden durende, rocktrack Testifying Time, uitbracht.

Aarzelingen
Voor zanger Dale Barclay en bassist William Coombe is dit de eerste band waarin ze spelen. Toch zijn ze al vanaf de eerste shows overtuigd van hun eigen muziek. 'Muzikaal gezien waren we er misschien nog niet, maar we vonden het zelf al wel goed. Er zijn altijd aarzelingen in het begin maar wij waren er helemaal klaar voor, we konden niet wachten om helemaal los te gaan', zegt Barclay.

Hun initiële gebrek aan muzikale expertise heeft ertoe geleid dat de band de muziek op een heel duidelijke manier benadert. 'Voor ons is het altijd belangrijk geweest om een bepaald gevoel op te wekken want dat is alles dat we hadden. Toen we begonnen klonk het als herrie maar wij vonden het geweldig. Het gaat voor ons meer om het vertrouwen hebben in je intuïtie', zegt Barclay.

Belangrijk
De band heeft dan ook een hekel aan analyses van hun muziek. 'We proberen niet alles in detail uit te leggen. Mensen moeten voor zichzelf bepalen wat ze uit de muziek halen,' zegt Barclay. 'Ik hoef Sitting On The Dock Of The Bay niet te analyseren, dat boeit me niet. Ik weet dat het een geweldig lied is en dat het mij een bepaald gevoel geeft. Of hij [Otis Redding...] dit zo bedoeld heeft is niet belangrijk', gaat drummer Jordon Hutchison verder.

Volgens de band is hun benadering van muziek sterk vertegenwoordigd in de bruisende muziek scene van Glasgow. 'Natuurlijk is er ook veel zooi, maar je ziet dat veel bands muziek maken simpelweg omdat ze daarvan houden. Ze zijn bezig met interessante dingen omdat ze gepassioneerd zijn. Uiteindelijk is muziek iets voor jezelf, je wil muziek maken die je boeit en waarvan je het leuk vindt om te spelen, ongeacht of mensen het leuk vinden', zegt Barclay.

Op 21 mei staan The Amazing Snakeheads in de Tolhuistuin in Amsterdam. (FaceCulture)