Vandeput pleit in internationale pers voor herinvestering in Defensie

Na jarenlange besparingen door de opeenvolgende regeringen sinds het einde van de Koude Oorlog, moet België opnieuw in Defensie investeren. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) herhaalt die boodschap nu ook in de internationale pers.
LEFEVRE

"De basis van ons strategisch plan (dat op de regeringstafel ligt) is de nota over de strategische visie die gestoeld is op een scenario waarin de middelen voor Defensie vanaf 2019 zullen toenemen tot 1,6 procent van het bbp in 2030", zegt minister Vandeput in het Britse vakblad 'Jane's Defence Weekly' (JDW).

De afgelopen decennia zijn de middelen voor Defensie alleen maar afgenomen. Ze daalden van 3,35 procent van het bbp naar minder dan een procent, volgens cijfers van de NAVO, die België in de staart van het peloton van de 27 lidstaten met een leger onderbrengt.

"Iedereen erkent het, we zitten aan de limiet, we zitten op het bot. We zullen bij het begin van het parlementaire jaar een beslissing moeten nemen over de toekomstige budget en de capaciteit waarin moet worden geïnvesteerd. We moeten aanwezig zijn in de 4-5 huidige dimensies: land, lucht, zee, cyber en inlichtingen. We mogen geen enkele van die dimensies vergeten", zei de N-VA-minister vorige maand aan de gespecialiseerde site Bruxelles2.

 

Meest gelezen