Bezieler van zaal De Roma krijgt Antwerpse Humanitasprijs 2015

Paul Schyvens, coördinator van De Roma in Borgerhout en de drijvende kracht achter de omvorming van de voormalige bioscoop tot een multifunctionele culturele trekpleister, krijgt dit jaar de Humanitasprijs van de Provincie Antwerpen. Het gaat om een tweejaarlijkse bekroning voor een persoon, instelling of vereniging die "op uitzonderlijke wijze heeft bijgedragen tot de welvaart en het welzijn in de provincie".
BELGA

De 64-jarige Schyvens werkt momenteel volop aan zowat het sluitstuk van zijn project, een grootschalige restauratie van de als monument erkende Roma.

De Antwerpse Humanitasprijs omvat een kunstwerk en een geldsom van 7.500 euro. Schyvens zal de prijs op 30 augustus officieel overhandigd krijgen op de Cultuurmarkt in het Antwerpse Provinciehuis. Hij verdient de bekroning volgens de jury omdat de succesvolle revival van De Roma sinds 2003 - na zowat twintig jaar gesloten geweest te zijn - zonder hem nooit mogelijk zou zijn geweest.

"Schyvens wist verschillende maatschappelijke groepen blijvend te engageren voor het project en verschillende generaties en gemeenschappen te binden", klinkt het. "Enerzijds door in te spelen op nostalgie, maatschappelijk engagement en gemeenschapsvorming en anderzijds door tegelijk een sterk cultureel programma uit te bouwen. Hij heeft aan de maatschappij door de realisatie van het De Roma-project iets duurzaams gegeven."

De Roma ondergaat momenteel een grondige vernieuwingsoperatie aan de binnen- en buitenzijde. De zaal krijgt een nieuw dak, de zijmuren worden gerestaureerd en geïsoleerd, de straatgevels worden met oorspronkelijke materialen opgefrist en tegen eind september komt er binnen een klimaatregelingssysteem en worden de zetels vervangen door nieuwe exemplaren met dezelfde fifties-look. Vlaanderen keurde daarvoor eerder al een restauratiedossier van 1,5 miljoen euro goed, De Roma zelf past via onder meer crowdfunding nog twintig procent bij.

Meest gelezen