India hangt man op wegens aanslagen van 1993

In India is een man opgehangen die veroordeeld was wegens de bloedige terreuraanslagen in de economische hoofdstad Mumbai in 1993. Bij de aanslagen kwamen 257 mensen om.

Yakub Memon werd opgehangen in de gevangenis nadat het Hooggerechtshof de eis van zijn advocaten voor uitstel van executie had afgewezen.

De doodstraf wordt erg zelden uitgevoerd in India en ook nu heeft de executie van de veroordeelde terrorist tot heel wat discussie geleid.Ā Sinds 2004 zijn slechts drie mensen opgehangen. EĆ©n van hen was een Pakistaan die betrokken was bij een reeks van bloedige terreuraanslagen in november 2008 in Mumbai.

De man die nu is opgehangen, heeft niets te maken met die aanslagen. Hij werd ter dood veroordeeld wegens een eerdere reeks van aanslagen in maart 1993. Toen gingen bommen af nabij de beurs van Mumbai (de grootste in India), de kantoren van de luchtvaartmaatschappij Air India en in een luxehotel. Bij die aanslagen kwamen 257 mensen om.

Yakub Memon werd kort na de feiten samen met een twintigtal andere verdachten opgepakt. Hij werd ter dood veroordeeld omdat hij de aanslagen van 1993 logistiek en financieel zou hebben gesteund. De andere veroordeelden kregen levenslang. De broer van Yakub Memon wordt beschouwd als de organisator van de aanslagen in Mumbai.

De executie van Memon kan de religieuze spanningen in India doen heropflakkeren. Veel moslims voelen zich geviseerd door de grote hindoe-meerderheid in het land. Tussen beide bevolkingsgroepen zijn er al eeuwen spanningen.

Meest gelezen