© Raymond Lemmens

Vast contract voor 100 interims bij Scania Parts in Opglabbeek

Zo’n 100 interims bij het distributiecentrum Scania Parts Logistics in Opglabbeek krijgen de komende maanden een vast contract aangeboden. Eerder dit jaar kreeg al een eerste groep van 40 interims een vaste job. Een en ander past in het kader van een investering van 50 miljoen euro.

Guido CLOOSTERMANS

Scania Parts in Opglabbeek is het wereldwijde distributiecentrum van de Zweedse vrachtwagen- en bussenproducent Scania. Vanuit Opglabbeek vertrekken reserveonderdelen naar ruim 100 landen wereldwijd. Vandaag werken in het distributiecentrum meer dan 800 mensen, 615 van hen met een vast contract.

De Zweedse vrachtwagenbouwer heeft de voorbije jaren een gestage groei gekend. “De introductie van enkele succesvolle nieuwe modellen heeft de verkoop aangezwengeld”, aldus Patrick Paredis, manager logistics engineering. “Vandaag groeit Scania sneller dan de markt en bijgevolg moet ook het distributiecentrum in Opglabbeek met zo’n vijf procent per jaar mee groeien”, zegt Patrick Paredis, manager logistics engineering.

In Opglabbeek wordt momenteel ruim 50 miljoen euro geïnvesteerd in de verbetering en de modernisering van de logistieke processen. “Het is de bedoeling om de hele keten slimmer te maken”, legt Patrick Paredis uit. “Concreet houdt dat in dat een bestelling als ze binnenkomt uit elkaar wordt getrokken, zodat er door verschillende mensen aan gewerkt kan worden, om ze daarna terug samen te voegen. Voor de dealer heeft dat het voordeel dat alle bestellingen in één pakket aankomen, zodat zijn mecaniciens onmiddellijk aan de slag kunnen. Daardoor staan de vrachtwagens minder lang stil, en dat is dan weer goed voor de transportbedrijven.”

Extra Jobs

De investeringen hebben ook gevolgen voor de werkgelegenheid. Momenteel werken er in Opglabbeek meer dan 800 mensen, waarvan ruim 200 interims. “Natuurlijk hebben we in ons distributiecentrum nood aan een zekere mate van flexibiliteit, maar 200 interimswerkers op een totaal van 800 was echt wel te veel”, zegt Patrick Paredis.

Eerder kreeg al een veertigtal interims een vast contract en tegen het jaareinde wordt gestart met een volgende aanwervingsgolf. Dan krijgen honderd interims een vast contract. Bovendien worden momenteel ook nog eens 50 nieuwe interims aangeworven.

Bescheiden

Het begon nochtans heel bescheiden in 1993. Aanvankelijk zou Scania Parts vanuit Opglabbeek de logistiek verzorgen voor acht landen met zo’n 80 werknemers. In 2007 besliste de internationale Scania-directie zijn logistieke activiteiten in Zweden op te doeken en alles te centraliseren in Opglabbeek. Vandaag worden in Opglabbeek elke dag 28.000 orderlijnen verwerkt voor Scania-verdelers in 100 landen. Dat is evenveel als destijds in een heel jaar. Momenteel zijn er in Opglabbeek ruim 130.000 onderdelen in voorraad.