© ss

Syfilis en chlamydia kennen opmars in België door veranderend seksueel gedrag

Het aantal mensen dat in België geïnfecteerd raakt met de soa’s syfilis en chlamydia is de laatste jaren fors gestegen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. De toename is voor een groot deel te wijten aan een betere detectie, maar ook aan veranderend seksueel gedrag, klinkt het.

Tussen 2003 en 2015 is het aantal vastgestelde syfilisinfecties verachtvoudigd, van 239 tot 1.893. Vooral mannen en meer bepaald homoseksuelen lopen de soa op. Chlamydia kende daarentegen een verviervoudiging in dezelfde periode, van 1.518 geregistreerde gevallen tot 5.968.

De toename van het aantal infecties is bij beide soa’s vooral, maar niet volledig, toe te schrijven aan een beter detectiebeleid. “De resultaten kunnen aantonen dat er een reëel toenemend voorkomen is door ricovol seksueel gedrag en/of dat het aanbod van tests beter afgestemd is op de doelgroep”, luidt het in een antwoord van De Block op een schriftelijke vraag van Ecolo-Kamerlid Jean-Marc Nollet.

Hoewel het aantal infecties van syfilis en chlamydia de afgelopen jaren fors toenam, blijft het aantal hiv-besmettingen stabiel, blijkt nog. Ieder jaar worden in ons land ongeveer 1.000 nieuwe gevallen vastgesteld. Vooral homoseksuele mannen en heteroseksuelen afkomstig uit sub-Sahara-Afrika worden getroffen door het virus, luidt het in het antwoord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer