© Photo News

Democraten alweer slachtoffer van hackers

De Democratische partij van Barack Obama en Hillary Clinton is, voor de tweede maal in een week tijd, slachtoffer geworden van een aanval van hackers. Ook tegen het officiële campagneteam van de Democratische congresleden (DCCC) vond een cyberaanval plaats, aldus een woordvoerster van de partij vrijdag.

Precies een week geleden had de klokkenluiderssite Wikileaks een 20.000-tal mails gepubliceerd. Die gaven aan dat de partijtop er alles aan gelegen was, een verkiezing tot presidentskandidaat van de zelfverklaarde socialist Bernie Sanders te saboteren. Het schandaal dat daarop volgde, werd echter handig op de neus van Clintons rivaal Donald Trump gedrukt. Plots luidde het immers dat het hacken het werk was van de Russen, die zouden willen dat Trump als “marionet van Poetin” (of de “kandidaat van het Kremlin”) verkozen wordt in plaats van Clinton, die Poetin al heeft vergeleken met Stalin en Hitler en haar beleid op confrontatie met Rusland wil afstemmen.

Europese eenheid breken

De voorbije maanden is Moskou, zeg maar Poetin, er in de westerse pers herhaaldelijk van beschuldigd zich met verkiezingen in de VS en Europa te bemoeien, en dit om de “Europese eenheid” te breken. Selectief blijkt de Russische leider niet te zijn. Een niet eens exhaustief overzicht van de voorbije maanden meldt banden tussen Poetin en Labour-voorman Jeremy Corbyn, de rechtse Britse partij UKIP, het Franse FN (rechts), de linkse Griekse partij Syriza, de Italiaanse premier Renzi (centrumlinks), de Hongaarse premier Viktor Orban (rechts), de Tsjechische prsident Zeman, de Britse Buitenlandminister Boris Johnson, diens Duitse collega Frank-Walter Steinmeier (die kritiek heeft op het EU-embargo tegen Rusland) en klokkenluider Julian Assange. Steun voor zowel rechts en links, dus, alles - als het Europa maar minder sterk maakt. Voorts zou Poetin om die reden ook achter de Brexit hebben gezeten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer