Een overschot aan lekkers na Sinterklaas? Met deze recepten los je dat zo op
Bracht de Sint ook te veel chocolade en snoep? Dankzij deze vijf eenvoudige recepten slinkt de berg snoepgoed zienderogen en scoor je gegarandeerd bij familie en vrienden.
Chocolade in een potje
Ingrediënten:
300 gram pure chocolade
2 theelepel bruine suiker
2 eierdooiers
2 eetlepels halfvolle melk
30 gram boter
Bereiding:
Smelt de chocolade au bain marie en voeg langzaam de melk en boter toe. Voeg daarna de eierdooiers en suiker toe en roer tot je een homogeen mengsel krijgt. Verdeel het mengsel over kleine kopjes en laat afkoelen. Serveer op kamertemperatuur.
Chocolade martini
Ingrediënten:
30 ml witte wodka
30 ml halfvolle melk
30 ml vloeibare, zwarte chocolade
stukjes mandarijn
10 ml slagroom
Bereiding:
Een winterse cocktail met chocolade? Het kan! Smelt de chocolade tot ze vloeibaar is en meng met de halfvolle melk. Haal van het vuur en voeg de wodka toe. Garneer met stukjes mandarijn en een toefje slagroom.
Pudding met mandarijn
Ingrediënten:
150 gram kristalsuiker (of fijne suiker)
20 gepelde mandarijnen.
8 blaadjes gelatine, geweekt in koud water
Enkele druppels vanille-extract
Kaneel
10 gram boter
Bereiding:
Pers 16 mandarijnen uit en vang het sap op. Voeg suiker, vanille-extract en kaneel toe en breng aan de kook tot alle suiker opgelost is. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe aan het hete sap. Snij de overige mandarijnen in kleine stukjes en roer ze door het sap. Laat het mengsel afkoelen en vet ondertussen de vormpjes in met boter. Giet het mengsel in de vormpjes en laat gedurende vier uur opstijven. Haal ze uit de toekomst en dien op.
Milkshake met marshmallows
Ingrediënten
10 marshmallows (kan ook met gekleurd ‘nonnekesvlees’)
vanille-ijs (bij voorkeur roomijs)
2.5 dl halfvolle melk
1 dl magere melk
Chocoladesnippers
Bereiding:
Giet de halfvolle melk in pan en verwarm tot net niet aan het kookpunt. Voeg de marshmallows één voor één toe en blijf roeren tot ze gesmolten zijn. Plaats daarna het mengsel vijftien minuten in de diepvriezer. Mix het mengsel samen met de magere melk en het vanille-ijs tot een gladde milkshake. Werk af met chocoladesnippers.
Koekjes met marsepein
Ingrediënten:
100 gram poedersuiker
500 gram ongekleurde marsepein
20 gram witte, gezeefde bloem
Enkele druppels vanille-extract
1 eiwit
Bereiding:
Meng de suiker, bloem, eiwit en marsepein en kneed tot je een soep deeg hebt. Rol het deeg uit met behulp van een deegrol tot het ongeveer 1 centimeter dik is. Snij daarna de gewenste vorm uit (of maak gebruik van drukvormpjes) en leg op een bakplaat. Laat de koekjes in nacht rusten en verwarm daarna de oven tot 160 graden Celsius. Bak de koekjes 15 minuten tot ze lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen en bestrijk daarna voorzichtig met een beetje vanille-extract.