Direct naar artikelinhoud
Discriminatie

Vrouw die op vliegtuig plaats moest ruimen voor ultra-orthodoxe Jood krijgt schadevergoeding

Ultra-orthodoxe Joodse mannen.Beeld REUTERS

De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al moet een schadevergoeding betalen aan een vrouw die tijdens een vlucht haar zitplaats moest afstaan, omdat een ultra-orthodoxe Joodse man niet naast haar wilde zitten. Hij beriep zich daarbij op religieuze geboden. De rechter in Jeruzalem heeft nu geoordeeld dat El Al de vrouw daarmee discrimineerde.

De 82-jarige Renee Rabinowitz, een overlevende van de Holocaust, had haar beklag gedaan en is woensdag in het gelijk gesteld. "Een revolutionaire uitspraak", jubelt Anat Hoffman, directeur van de Israëlische mensenrechtenorganisatie IRAC, die de vrouw juridische bijstand had verleend. Hoffman vergelijkt de bejaarde vrouw met de jonge Israëlische actrice Gal Gadot, die de hoofdrol speelt in de film Wonder Woman. "Net als Gadot is Rabinovitz een geweldige Israeli die bewijst dat ze over superkrachten beschikt." Ze is een voorbeeld voor andere vrouwen die "niet vernederd en gediscrimineerd" willen worden, klinkt het.

Stoelendans

Op vluchten van El Al is een 'stoelendans' eerder regel dan uitzondering. Het gemeleerde gezelschap van nationaliteiten en mensen met verschillende religieuze achtergronden leidt er vaak toe dat passagiers geen genoegen nemen met hun buurman. IRAC heeft van "tientallen vrouwen" klachten gekregen over discriminatie. Een woordvoerder zegt dat de rechterlijke uitspraak ook positieve gevolgen kan hebben voor Arabische passagiers van El Al. "Discriminatie is discriminatie. Je kunt er niets aan doen dat je als vrouw of Arabier geboren bent."

'Op een volgende vlucht hoop ik mee te maken dat een ultra-orthodoxe man te horen krijgt hij een zitplaats naast een vrouw niet kan weigeren'
Renee Rabinowitz

Rabinowitz vloog eind 2015 van Newark, bij New York, naar Tel Aviv. Na het opstijgen van het toestel vroeg een steward of ze een 'betere' zitplaats wilde. Rabinovitz, zelf orthodox, had al snel door dat een ultra-orthodoxe man niet naast haar wilde plaatsnemen. Ook al voelde ze zich gekrenkt, ze accepteerde het aanbod van de steward. "Ik wilde niet elf uur lang naast iemand zitten die zich onbehaaglijk voelt", zei ze later.

El Al haastte zich donderdag te verklaren dat het personeel instructies krijgt om herhaling te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij moet Rabinowitz een schadevergoeding van ruim 1.500 euro betalen. Dat is aanzienlijk minder dan de vrouw geëist had, maar het was voor haar vooral een principiële kwestie, zei Rabinowitz donderdag in Israëlische media. "Ik hoop dat El Al de uitspraak van de rechter serieus neemt. Op een volgende vlucht hoop ik mee te maken dat een ultra-orthodoxe man te horen krijgt hij een zitplaats naast een vrouw niet kan weigeren."