© Photo News

Ketenaanpak voor daklozen gaat definitief van start

Na een proefperiode van een jaar is in Antwerpen het dak- en thuislozenproject Kadans officieel van start gegaan. Kadans is een samenwerkingsverband tussen stad/OCMW, hulpverlening en politie/justitie met als hoofddoelstelling het verbeteren van de leefsituatie en de zelfredzaamheid van dak- en thuislozen die overlast veroorzaken. Het voorbije jaar werden al 65 daklozen bij Kadans aangemeld, voor 42 van hen werd al een individueel traject uitgestippeld. De eerste resultaten zijn volgens het stadsbestuur hoopgevend.

Op het grondgebied van de stad Antwerpen zijn er ongeveer 700 dak- en thuisloze personen gekend bij de hulpverlening. Aangezien velen onder hen een combinatie van problemen kennen, zoals financiële zorgen, verslaving of problemen van geestelijke gezondheid, werd twee jaar geleden besloten over te gaan tot een “ketenaanpak”. Met name voor dak- en thuislozen die voor overlast zorgen, zowel alcohol- of drugsgerelateerd als overlevingscriminaliteit, werd besloten om de verschillende betrokken diensten en organisaties structureel te laten samenwerken om te komen tot gecoördineerde zorgtrajecten op maat.

“Daklozen zijn niet langer een onvermijdelijk stadsfenomeen dat we moeten ‘beheersbaar houden’ en die we verder laten aanmodderen tot het volgende probleem opduikt”, zegt OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). “We benaderen de dakloze voortaan als een mens die veel pech en ellende heeft gekend, maar vooral als een mens die de capaciteiten heeft om aan die problemen te werken, als we op de juiste manier de hand uitsteken. In het verleden gaven we daklozen een bed voor de nacht, elders een kop soep en op nog een andere plaats wat medische zorg. Met de ketenaanpak en het aanbieden van een residentieel verblijf met permanente begeleiding, lossen we geen deeltjes op van een onlegbare puzzel die niemand echt kent. We brengen de mens volledig in beeld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER