© ss

Ongezien: de eerste baby met drie biologische ouders

De vijfjarige Abrahim Hassan heeft het DNA van zijn beide ouders, en een beetje genetische code van een donor. Zijn moeder was drager van een genetische aandoening die de dood van haar eerste twee kinderen tot gevolg had. Het met de aandoening besmette DNA werd vervangen door donor-DNA.

nkdr

De ouders van Abrahim namen een team van onderzoekers onder de arm om hun probleem op te lossen. Het koppel wilde absoluut kinderen, maar met de dodelijke aandoening waarvan de moeder drager was, leek dat onmogelijk te zijn.

Uit onderzoek bleek dat ongeveer een kwart van het DNA van de moeder besmet was met de aandoening die de doodgeboorte van haar eerste twee kinderen tot gevolg had. Door het deel met het besmette DNA weg te halen uit de eicel van de moeder en in te planten in een donoreicel kon dat probleem omzeild worden. Die gecombineerde eicel werd tenslotte bevrucht met sperma van de vader.

John Zhang, van het New Hope Fertility Center in New York, leidde het team dat de procedure bedacht. Hij moest ervoor naar Mexico, omdat een dergelijke werkwijze illegaal is in de Verenigde Staten. In Mexico zijn er geen regels zegt de man, maar “levens redden is het meest ethische wat je kan doen.”

Wetenschappers over de hele wereld reageren enthousiast op het nieuws, maar willen verder onderzoek nog afwachten. Volgens Bert Smeets van de universiteit van Maastricht is voorzichtigheid geboden, en moet het kind nu goed opgevolgd worden om de doeltreffendheid van de techniek te bevestigen. “We moeten wachten op meer geboortes, en die heel grondig beoordelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER