Feestenideetje voor volgend jaar: “Misschien moeten we de koning eens uitnodigen”

© foto’s Frederiek VandeVelde

© fvv

© fvv

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Veel volk maar nooit te veel, weinig incidenten en, op een paar zware plensbuien na, ­ideaal Feestenweer. De Gentse Feesten 2017 was een editie zonder grote uitschieters, maar met zeer goede sfeer. “Het waren gezellige, gemoedelijke Feesten waarop alles vlekkeloos verlopen is”, zegt Feestenburgemeester Christophe ­Peeters.

Annelies Rutten

Ziezo. De marktkramers hebben hun waren aan de man gebracht op een ondanks de regen zelfs zeer druk bezochte Markt van de Lege Portemonnees. De verkooppraatjes voor producten waarvan u niet wist dat u ze nodig had, doen nog steeds hun werk. Magische Tibetolie: iemand? Of een revolutionair microvezeldoek, een nylonkous die gevrijwaard blijft van ladders?

Ook de Kaarskensstoet ging gisteren uit, het officiële einde van de Feesten. Onder begeleiding van Die Verdammte Spielerei trok die van de Kouter naar de Korenmarkt. En als straks de mannen en vrouwen van Ivago de Vlasmarkt schoonvegen en de laatste feestvierders huiswaarts keren, zitten de Gentse Feesten 2017 er echt helemaal op.

Drukke namiddagen

Het waren goede Feesten. Daarover lijkt iedereen, Stad en organisatoren, het eens. Er kwam meer volk dan vorig jaar. Toen kenden vooral de eerste dagen een dip als gevolg van de terreuraanslag in Nice.

Dit jaar schommelde het bezoekersaantal tussen 90.000 op de openingsavond en 175.000 op de nationale feestdag van vrijdag.

Het was ideaal Feestenweer. Veel zon, weinig hete dagen en alleen op zaterdag en zondag enkele stevige plensbuien.

Opvallend: het feest kwam vaak al vroeg op gang, met grote drukte in de namiddag. Inspanningen van de Stad om de Feesten ook als familiefestival in de markt te zetten, werpen duidelijk vruchten af. Zo trok bijvoorbeeld kinderdorp Gentopia nooit eerder zo veel bezoekers: op vrijdag 21 juli liefst 2.526, of 500 meer dan het hoogste cijfer ooit geteld.

’s Avonds en ’s nachts was de grote drukte vaak voorbij. Met uitzondering van het Luisterplein voor Jan De Wilde op donderdag 20 juli en Boomtown voor Kenji Minogue op vrijdag 21 juli, moesten tot gisteravond geen pleinen worden afgesloten.

Wildplassers

Feestenburgemeester Chris­tophe Peeters (Open VLD) benadrukt dat het gezellige en gemoedelijke Feesten waren, zonder grote incidenten. De politie bevestigt dat. Bijna elke nacht waren er wel enkele vechtpartijen en een paar dronkenlappen die een nachtje in de cel mochten blijven, maar grote incidenten waren er tot gisteravond niet. “Het blijft mij verbazen dat zich op zo’n groot evenement zo weinig incidenten voordoen”, zegt Peeters.

Wildplassen blijft wel een hardnekkig uit te roeien nevenverschijnsel. Ondanks de hoge boetes (120 euro) lieten zich elke nacht weer tientallen feestvierders betrappen, met als uitschieter 185 wildplassers op donderdag.

Koning

Volgend jaar zijn de Feesten aan hun 175ste editie toe. Christophe Peeters liet al verstaan dat hij voor die verjaardag het een en ander uit de kast wil halen. “Misschien moet ik de koning eens uitnodigen. Als die naar Tomorrowland gaat, komt hij misschien ook wel naar een volksfeest dat meer dan een miljoen bezoekers trekt en uniek is in Europa.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen