“Als ik een wapen had gehad, had ik die idioot door de kop geschoten”

Een buur filmde vrijdagavond hoe de schutter van München Ali Sonboly op het dak van een parkeergarage liep. Hij deed dat om zijn vrienden in het winkelcentrum te waarschuwen. Een andere buur wou de dolle schutter nog afschrikken met door hem te bekogelen met bierflesjes. Tevergeefs.

lej

De beelden gingen de wereld rond. In een schokkende video, gemaakt met een smartphone, is te zien hoe schutter Ali Sonboly (18) op een parkeergarage heen en weer liep. Een anonieme buur roept de man vanalles toe. Een andere buur filmt de confrontatie, iets wat de schutter duidelijk niet apprecieert. Hij vuurt verscheidene keren in de richting van de mannen.

De Duitse krant Die Welt heeft na lang zoeken de twee mannen gevonden. De ene, die de confrontatie filmde, woont op de vierde verdieping naast de parkeergarage van het winkelcentrum. Hij wil alleen zijn voornaam kwijt: Mersad, 20 jaar oud. Mersad, een jonge moslim die in Duitsland opgegroeid is, woont al acht jaar in München.

“We dachten eerst dat er iemand met bommetjes aan het spelen was”, vertelt hij aan Die Welt. “Maar toen zagen we de kerel met zijn wapen.” Mersad is de man onmiddellijk beginnen filmen. Hij wist immers dat er vrienden van hem in het winkelcentrum waren. “Ik wou ze voor die kerel waarschuwen. Dus heb ik mijn filmpje doorgestuurd. Ik wist niet dat die de hele wereld zou rondgaan.”

Ali Sonboly heeft Mersad duidelijk zien filmen. Hij laadde zijn wapen en vuurde. “Hij heeft onmiddellijk naar ons balkon geschoten. Twee schoten, vlak boven mijn hoofd. Ik heb geluk gehad, mijn vader veel minder.”

Gewond geraakt

Mersid, de vader van Mersad, is wel geraakt. Niet door de kogels zelf, maar door splinters. De 47-jarige man heeft nog een verband rond zijn schouder. “Ik ben vanmorgen uit het ziekenhuis ontslagen. Dat men in Duitsland niet meer zeker kan leven, is toch verschikkelijk.”

Maar Mersad was niet de man die de schutter de huid vol schold, zoals op de video te horen is. “Dat is onze bovenbuurman.”

Die bovenbuur heeft geen schrik om zijn naam te noemen. Thomas Salbey heet hij en hij doet zijn verhaal aan Die Welt en aan Bild. “Ik heb geen schrik voor dat gespuis”, zegt de 57-jarige man vanop zijn balkon. “Ik zat hier vrijdagavond een glas bier te drinken toen ik de schoten hoorde. Daarop zag ik die kerel met zijn pistool. Ik heb nog geprobeerd hem met een bierflesje te raken. Maar dat is niet gelukt.”

Knettergek

Salbey is nog altijd woedend over wat er gebeurd is. “Als ik een wapen had gehad, dan zou ik niet die fles geworpen hebben. Nee, dan zou ik hem onmiddellijk door de kop geschoten hebben, de idioot.” Maar hij heeft geen wapen, en dus heeft hij geroepen. “Je bent knettergek, heb ik geroepen. En, je bent een idioot.” Toen zei de schutter dat hij een Duitser was en heeft hij zijn wapen gegrepen om te schieten. “Toen heb ik dekking gezocht.”

Het bloedbad dat de schutter aanrichtte, zou pas later duidelijk worden. “Dat was toch een gek”, zegt Salbey. “Die was niet goed in zijn hoofd, dat is toch duidelijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER