Leider Ku Klux Klan-groep: “Blij dat er iemand gestorven is tijdens betoging”

Justin Moore, de leider van een Ku Klux Klan-groepering die afgelopen weekend aanwezig was bij de dramatische betoging in Charlottesville, heeft in een interview gezegd dat hij blij is dat er een dodelijk slachtoffer is gevallen.

jdb

Heather Heyer (32) kwam afgelopen weekend op straat tijdens een tegenbetoging tegen een extreemrechtse mars. Maar dat bekocht ze uiteindelijk met haar leven toen een wagen afstormde op de betogers. Negentien anderen raakten gewond.

Dat niet iedereen even hard treurt om haar dood, blijkt uit een interview aan televisiezender WBTV. Daar vertelde Justin Moore, leider van een Ku Klux Klan-groep uit Noord-Carolina, dat hij blij is dat er een jonge vrouw gestorven is.

LEES OOK. Drie doden na extreemrechtse betoging in VS: auto rijdt in op protestmars, politiehelikopter crasht

“Ik ben blij dat er mensen geraakt werden en blij dat er een meisje gestorven is”, vertelde de leider van de Loyal White Knights, een tak van de Ku Klux Klan die gevestigd is in Pelham. “Er was een groep communisten aan het protesteren tegen de vrijheid van meningsuiting. Dus het stoort me niet dat ze geraakt werden.”

Ook Chris Barker, die net als Moore deel uitmaakt van de White Knights, deelt dezelfde mening. “Wanneer er enkele betogers sterven, dan stoort ons dat niet. Ze proberen altijd maar opnieuw om onze betogingen aan te vallen en te saboteren”, aldus Barker.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Slachtoffer herdacht

In Charlottesville, in de Amerikaanse staat Virginia, is woensdag overigens een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de 32-jarige Heather Heyer. “Ze probeerden mijn kind te doden, om haar te doen zwijgen. Maar jullie hebben haar boodschap net versterkt”, zo verklaarde Susan Bro, de moeder van het slachtoffer, tijdens de plechtigheid. Vader Mark Heyer beklemtoonde dan weer dat Heather aan de manifestatie had deelgenomen omdat ze “een einde wilde maken” aan haat. “Wat mij betreft, moeten we hier gewoon mee ophouden en elkaar vergeven”, zo klonk het nog.

© AP

© REUTERS

Naar aanleiding van de plechtigheid van woensdag, heeft Trump via Twitter eer betuigd aan het slachtoffer. Hij noemde Heyer een “bijzondere jonge vrouw”. “Ze zal door iedereen nog lang worden herinnerd.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen