© Pol De Wilde - Corelio

Jezus in plastic? Nederland vervangt Mariabeelden en wegkruisen door goedkope exemplaren

Het Nederlandse Bisdom Limburg adviseert parochies, gemeenten en particulieren om kostbare religieuze beelden achter slot en grendel te zetten en te vervangen door goedkopere, kunststof exemplaren. Zo worden er steeds meer wegkruisen, –kapellen en Mariabeelden vernield of gestolen.

“Het laatste jaar krijgen we hier bijna wekelijks meldingen over”, zegt bisdomwoordvoerder Matheu Bemelmans, tevens voorzitter van de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg. Deze week werd bekend dat er een corps van een wegkruis in Asselt was gestolen en dat het kerkbestuur nu denkt aan een kunststof beeld. “De trend, om meer religieuze beelden te vervangen door materiaal dat nauwelijks waarde heeft, is al een paar jaar aan de gang”, zegt Bemelmans. “Wij bevelen het inmiddels aan, om standaard preventief een kopie te laten maken. Over de oorzaken van de vernielingen en diefstallen, tasten politie en Bisdom in het duister.

Beveiliging

In Belgisch Limburg ziet men de trend nog niet verschijnen. “De parochies hebben nog geen advies gegeven omtrent het vervangen van religieuze beelden”, zegt persverantwoordelijke van Bisdom Hasselt Tony Dupont. “Er is wel een inventaris van roerend erfgoed aangemaakt zodat alle exemplaren snel teruggevonden kunnen worden. Ook zijn de kerken die door de dag toegankelijk zijn uitgerust met speciale systemen en camera’s, zodat elk misdrijf opgevolgd kan worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer