Sensibiliseringscampagne tegen GHB na nieuwe doden

In de Kempen zijn de afgelopen maanden 4 doden gevallen door het gebruik van de drug GHB, beter bekend als vloeibare XTC. Ook vorig jaar vielen daarbij al verschillende doden. De burgemeesters uit 10 Kempense gemeenten en de betrokken politiezones willen jongeren daarom extra sensibiliseren.

"GHB is een heel toxische drug", zegt Frank Wilryckx. Hij is de burgemeester van Merksplas, één van de gemeenten die deelneemt aan de sensibiliseringscampagne. "Een slechte samenstelling kan leiden tot een coma of tot de dood".

De gemeenten lanceren samen met de verschillende politiezones en de hulpdiensten een preventiecampagne met een film, die in verscheidene secundaire scholen vertoond zal worden. "Maar er zal ook ook gefocust worden op de repressieve aanpak van het probleem" klinkt het.  

Door de doden vorig jaar heeft de politie meer gecontroleerd op de drugs, waardoor ze nu bijna niet meer gevonden wordt in het uitgaansmilieu. Maar het gevaar bestaat dat GHB daardoor meer thuis gebruikt zal worden, vandaar ook de campagne.

De burgemeesters vragen bovendien ook een beter beleid op het vlak van de grondstoffen voor GHB. "Die grondstoffen zijn immers vrij te koop en volledig legaal", stelt Wilryckx. "Daar zal ook nog iets aan gedaan moeten worden".

Meest gelezen