Direct naar artikelinhoud

Rusland wil volgende week overleg over gas

Rusland heeft de Europese Unie woensdag voorgesteld volgende week maandag te overleggen over het veiligstellen van gasleveranties en -doorvoer. Een woordvoerder van het ministerie van Energie in Moskou maakte dat bekend. Aan het overleg neemt ook Oekraïne deel.

Rusland heeft de Europese Unie woensdag voorgesteld volgende week maandag te overleggen over het veiligstellen van gasleveranties en -doorvoer.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zei vorige week bereid te zijn tot het overleg.

Rusland exporteert veel gas naar EU-lidstaten dat grotendeels via pijpleidingen door Oekraïne stroomt. De Russische president Vladimir Poetin zei onlangs dat die gasexport hinder zou kunnen ondervinden door de crisis in Oekraïne. Moskou zegt gas te willen blijven leveren, maar het betwijfelt of Oekraïne als doorvoerland aan zijn verplichtingen blijft voldoen.

Europees commissaris Günther Öttinger ontmoet donderdag in de Slowaakse hoofdstad Bratislava de Oekraïense minister van Energie en de Slowaakse minister van Economische Zaken. Zij overleggen over de mogelijkheid om Russisch gas dat in Slowakije is aangekomen, terug te pompen naar Oekraïne.