Direct naar artikelinhoud

Eurocommissaris: "Harde reactie van Duitsland op Turkije is begrijpelijk"

Eurocommissaris: "Harde reactie van Duitsland op Turkije is begrijpelijk"
Beeld afp

De hardere houding van Duitsland ten aanzien van Turkije na de arrestatie van enkele mensenrechtenactivisten is "begrijpelijk". Dat heeft de Eurocommissaris voor Uitbreidingsonderhandelingen Johannes Hahn gezegd in een interview met een Duitse krant.

"Ik denk dat we al veel geduld hebben gehad met Turkije, maar het land lijkt dat niet te waarderen", zei hij aan Die Welt. "De reactie van Duitsland is begrijpelijk", voegde hij eraan toe.

Berlijn kondigde donderdag een wijziging van zijn beleid ten aanzien van Ankara aan, een reactie op de arrestatie van onder meer de Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner begin juli.

"Turkije wijkt meer en meer af van de Europese normen", waarschuwde Hahn. "De recente arrestaties van mensenrechtenactivisten bevestigen helaas de destructieve weg die Turkije is ingeslagen, sinds de poging tot staatsgreep, die we fel veroordeeld hebben."

Doodstraf
De onderhandelingen met Turkije over een toetreding tot de Europese Unie zitten al meerdere jaren op een dood spoor. Begin juli riep het Europees Parlement zelfs op om de toetredingsonderhandelingen op te schorten, als Turkije de doodstraf opnieuw invoert.