Direct naar artikelinhoud
Aardbeving Kos

Krachtige naschok op Kos: Thomas Cook repatrieert 65 Belgen

Krachtige naschok op Kos: Thomas Cook repatrieert 65 Belgen
Beeld ap

Thomas Cook legt vandaag een speciale vlucht in om zijn Nederlandse, Duitse en Belgische klanten die op Kos verbleven, te repatriëren. De touroperator doet dit, omdat deze reizigers niet meer in hun hotel kunnen overnachten en omdat er op dit ogenblik geen mogelijkheden zijn om al deze reizigers onder te brengen in andere hotels op Kos voor de rest van hun verblijf.

De repatriëringsvlucht zal landen op de luchthaven van Frankfurt, Duitsland. Thomas Cook zal hen met de bus naar Brussels Airport brengen. De hele terugreis worden de gerepatrieerden begeleid door twee mensen van Thomas Cook Special Assistance Team. "Al deze reizigers krijgen automatisch de terugbetaling van de niet-genoten nachten", zo meldt Thomas Cook België in een persbericht. De Belgische reizigers logeerden allen in het beschadigde Continental Palace. Op het moment van de aardbeving verbleven daar 76 Belgen. 65 van hen keren vandaag terug met een repatriëringsvliegtuig, 11 andere landgenoten blijven op Kos. Zij konden terecht in een ander hotel, zo meldt de VRT.

Krachtige naschok op Kos: Thomas Cook repatrieert 65 Belgen
Beeld EPA

Wat de andere reizigers uit andere hotels op Kos en Bodrum betreft, benadrukt Thomas Cook dat de situatie weer stabiel is. Thomas Cook begrijpt dat de reizigers schrik hebben, maar benadrukt dat er geen reden toe is: "Alle hotels zijn grondig gecontroleerd en veilig bevonden. Iedereen kan zijn vakantie dus voortzetten in het geboekte hotel. Er is geen reden voor een algemene repatriëring."

TUI: "Iedereen kan nacht doorbrengen in hotelkamer"

Bij reisorganisatie TUI zijn andere geluiden te horen. "Al onze reizigers zijn ondergebracht in hotels en iedereen kan de nacht doorbrengen in een hotelkamer, aldus TUI. "Ondanks wat schade hier en daar zijn alle hotels weer operationeel, op een hotel in Kos stad na." De vluchten naar Kos, Rhodos, Bodrum en Marmaris lopen vandaag/zaterdag opnieuw volgens planning, aldus nog de reisorganisatie.

Volgens TUI zijn er de voorbije nacht wel nog wat naschokken geweest, maar is dat een normaal verschijnsel en is de rust intussen teruggekeerd. "Iedereen pakt zijn vakantie opnieuw op, hoewel bij een aantal mensen de schrik nog niet is weggeëbd. Onze reisleiding maakt extra rondes langs de hotels om mensen te woord te staan", aldus TUI.

TUI: "Iedereen kan nacht doorbrengen in hotelkamer"
Beeld afp

Naschok zorgt opnieuw voor onrust

Vandaag heeft een flinke naschok opnieuw voor onrust gezorgd. In Kos-stad vluchtten inwoners en toeristen massaal naar buiten toen de grond kort na 20.00 uur (lokale tijd) hevig begon te schudden. De beving hield zo'n 10 seconden aan.

Het Griekse seismologische instituut meldde dat de aardschok een kracht had van 4.4. Het epicentrum lag op 20 kilometer van Kos. De aardbeving die Kos donderdagavond trof, had een kracht van 6.5. Daarna zijn er nog diverse naschokken geweest. De schok van zaterdagavond behoort tot de zwaarste daarvan.

Naschok zorgt opnieuw voor onrust
Beeld EPA
Naschok zorgt opnieuw voor onrust
Beeld epa
Naschok zorgt opnieuw voor onrust
Beeld AP