Direct naar artikelinhoud

Egypte legt 28 mensen doodstraf op voor moord op procureur-generaal

Procureur-generaal Hicham Barakat kwam in juni 2015 om het leven door een autobom.Beeld epa

Een Egyptische rechtbank heeft vandaag 28 mensen ter dood veroordeeld voor de moord op een procureur-generaal twee jaar geleden.

Procureur-generaal Hicham Barakat werd in juni 2015 gedood door een bomauto toen zijn konvooi in Caïro reed, na oproepen van jihadistische bewegingen om de repressie tegen de islamisten te wreken. De aanval werd niet opgeëist, maar de politie arresteerde de verantwoordelijken niet veel later en zei dat het ging om leden van de Moslimbroederschap.

De rechtbank veroordeelde ook 15 personen tot een levenslange gevangenisstraf, acht personen tot 15 jaar en 15 personen tot tien jaar. De 28 terdoodveroordelingen werden goedgekeurd door de mufti, de officiële vertolker van de islamitische wet, al is zijn oordeel niet bindend. Tegen de vonnissen kan wel nog in beroep worden gegaan.

Sinds het Egyptische leger president Mohamed Morsi, een Moslimbroeder, in 2013 afzette, zijn de aanslagen op veiligheidstroepen door jihadistische groepen toegenomen. Dat is vooral het geval in de Sinaï. Al honderden Morsi-aanhangers werden ter dood veroordeeld sinds zijn afzetting, maar velen kregen een nieuw proces nadat ze beroep hadden aangetekend.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie