© GVA

Café-uitbaters zelf beboet voor hond op terras na aangifte

De zaakvoerders van café Crossroads op de Paardenmarkt deden in november aangifte van sluikstorten. Nu krijgen ze zelf een GAS-boete in de bus omdat hun hond niet aan de leiband lag.

dbw

De zaakvoerders van café Crossroads aan de Paardenmarkt hebben al langer last van sluikstorters. “Een aanhoudend probleem in de buurt”, vertelt Suzy Gerarts. “Als de rommel wordt opgeruimd, staat er onmiddellijk nieuw afval. Zo stond er twee maanden lang een oud televisietoestel aan de Rijnpoortvest.”

Gerarts zocht en vond steun bij de stad Antwerpen, die beloofde om een toezichter langs te sturen. De passage van die man leverde echter niet het verhoopte resultaat op. In plaats van interesse te tonen in de sluikstortproblematiek, had de toezichter enkel oog voor de hond des huizes. Luka, een achtjarige Canadese herdershond, lag immers zonder leiband te slapen op het terras van de zaak. Volgens de toezichter een zware overtreding, waarvoor hij meteen een GAS-boete uitschreef.

De boete viel eerder deze week in de bus, maar Gerarts is niet van plan om die te betalen. “Ik besef dat we naar de letter van de wet wellicht in overtreding waren. Hoewel ons terras bijna volledig is afgesloten, bevond Luka zich strikt genomen op de openbare weg. Maar als ik uit burgerplicht een aangifte wil doen tegen sluikstorters, vind ik het straf dat je zonder voorafgaande verwittiging een boete onder de neus krijgt geduwd.”

“Hond blijft vanaf nu binnen”

Het sluikstortprobleem in de buurt is nog lang niet opgelost, maar door het voorval denkt Gerarts er niet aan om nog een keer aangifte te doen. Met Luka verwacht de café-uitbaatster nochtans geen problemen meer. “We hebben hem aangeleerd dat hij voortaan binnen moet blijven, en hij gehoorzaamt probleemloos.”

Suzy Gerarts hoopt dat de stad alsnog inziet dat de boete overdreven was. “Het gaat me niet om die 50 euro, maar wel om het principe. Als je je burgerplicht doet, verdien je niet te worden gestraft.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER