“Beste studente van de staat” opgepakt voor bedrog na wel heel opvallende fout

© AFP

De Indiase politie heeft een zeventienjarig meisje opgepakt voor bedrog. De arrestatie kwam er nadat het meisje - dat de beste schoolresultaten had van de hele staat - er niet in slaagde om de naam van een van haar vakken correct te spellen.

mtm

De bolleboos uit Bihar, een staat in het noordoosten van India, verraadde zichzelf tijdens een tv-interview over haar goede resultaten. Ze spelde het vak ‘politieke wetenschappen’ - een vak dat ze zelf gevolgd had - verkeerd en verklaarde dat het “iets met koken” was. Na een nieuwe test en gesprek werd het meisje opgepakt.

Bihar is een erg arme staat. Miljoenen studenten staan er onder een enorme druk om te slagen voor hun examens. Alleen zo hebben ze een kans op een carrière, om uit de armoede te raken.

Dat honderden, soms zelfs duizenden studenten tegelijk een examen afleggen, maakt het voor de scholen niet makkelijk om alles te controleren. Dat bleek vorig jaar uit een tv-reportage die een grootschalig spiekschandaal aan het licht bracht. Talloze - vaak wanhopige - ouders klauterden over schoolmuren om hun kinderen leerboeken en/of spiekbriefjes te bezorgen tijdens hun examen.

Dit jaar staan de (school)autoriteiten dus onder grote druk om het probleem aan te pakken. “We hebben in totaal al achttien studenten opgepakt, inclusief het meisje”, aldus Manu Maharaj van de politie van Bihar.

Lokale media melden intussen ook dat er heel wat schoolmedewerkers zijn die zich laten omkopen. In ruil voor “grote sommen geld” krijgen studenten dan betere resultaten. In april werden de resultaten van 170.000 studenten nog geschrapt nadat schoolpersoneel het examen gelekt had.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen