OVERZICHT. Dit weten we nog niet over de aanslagen in Catalonië

© PN, BLGn AFP, AP

Dat de terreurcel uit twaalf personen bestond, dat weten we al. En dat de plannen voor een zware aanslag werden voorbereid in Alcanar, is intussen ook duidelijk. Toch zijn er na de aanslagen in Catalonië nog een aantal cruciale vragen waarop we nog steeds geen antwoord hebben. Een overzicht.

jdb

Wie reed met de witte bestelwagen over de Ramblas?

Het is nog steeds niet duidelijk wie donderdag iets na 17 uur met een witte bestelwagen is ingereden op de mensenmassa op de Ramblas. Dat het om één bestuurder ging, is wel duidelijk. Want uit een politie-oproep vlak na de aanslag blijkt dat de bestuurder ongeveer 1.70 meter groot is en een wit T-shirt met blauwe strepen droeg. Over een andere bestuurder werd geen melding gemaakt. De dader sloeg te voet op de vlucht.

De politie vond in de witte bestelwagen waarmee de aanslag gepleegd werd de identiteitspapieren van Driss Oukabir (28). De ordediensten gingen er dus al snel van uit dat hij de bestuurder was van het busje, dat overigens met dezelfde papieren gehuurd was. Maar enkele uren na de aanslag kwam Driss zich al aangeven op het politiebureau van Ripoll. Hij beweerde dat hij niets met de aanslag te maken had en dat zijn broer, Moussa Oukabir (17), zijn papieren gestolen had.

© RR

De politie ging er dus lange tijd van uit dat Moussa de bestuurder was van de bestelwagen. Hij werd donderdagnacht samen met vier kompanen neergeschoten door een vrouwelijke agent, na een aanslag in Cambrils. Maar vrijdagavond veranderde de politie van mening. Niet Moussa, maar wel de nog voortvluchtige Younes Abouyaaqoub (22) zou de aanslag op de Ramblas gepleegd hebben.

Wie is er nog op de vlucht, en waar is de man naartoe?

De 22-jarige Marokkaan Younes Abouyaaqoub (22) is volgens de politie nog steeds op de vlucht. Hij wordt momenteel verdacht als bestuurder van de witte bestelwagen op de Ramblas. Maar waar hij momenteel uithangt, is onduidelijk. De berichten daarover spreken elkaar ook tegen.

© rr

Zaterdag vonden er volgens de Catalaanse regionale politie twee huiszoekingen plaats in de busstations van Girona en Garriggàs. Maar die leverden niets op. Volgens de Franse krant Le Parisien zou hij met een witte Renault Kangoo de Franse grens zijn overgestoken. Het voertuig zou enkele dagen geleden gehuurd zijn, samen met twee bestelwagens.

“Niemand kan zich voorstellen dat hij tot zoiets in staat is”, getuigde een meisje uit Ripoll die op dezelfde school dan Younes zat. “Hij was een erg verlegen jongen die vrijwel nooit aandacht zocht. Een stille jongen die nog nooit in de problemen was gekomen.”

Wie zijn de twee slachtoffers die nog onder het puin in Alcanar liggen?

Tijdens een ontploffing in een huis in Alcanar vielen twee doden en één zwaargewonde. De zwaargewonde persoon is intussen geïdentificeerd als Mohamed Houli Chemlai. Over de identiteit van de dodelijke slachtoffers bestaat dan weer minder duidelijkheid. Eén van hen zou een imam zijn uit Ripoll. De identiteit van de tweede dode is nog niet gekend.

In het huis in Alcanar was de terreurcel vermoedelijk al enkele weken bezig met de voorbereiding van de aanslag. Maar door een explosie woensdagavond werden hun plannen abrupt onderbroken. Speurders vonden er na de ontploffing meer dan honderd butaan - en propaanflessen. Volgens de Catalaanse politie is Spanje daardoor aan veel ontsnapt. De aanslagen in Barcelona en Cambrils waren geen ‘plan A’, wél “maar” een ‘plan C’.

(lees verder onder de foto)

© AFP

Plan A van de terroristen was om een grote vrachtwagen te huren, die vol te laden met explosieven en die dantegen de Sagrada Familia te laten knallen en een gigantische explosie te veroorzaken. Omdat ze niet het nodige rijbewijs konden voorleggen, konden ze de truck echter niet huren. Dat mislukte dus. Daarom wilden ze twee kleinere bestelwagens volladen met explosieven, maar dat mislukte ook omdat ze niet wisten hoe ze de explosieven klaar moesten maken en ze de woning per ongeluk opbliezen. De terroristen reden dan maar met een huurwagen in op een mensenmassa in op de Ramblas in Barcelona.

Wat is er gebeurd bij politiecontrole, die vlak na de aanslag plaatsvond?

Een dikke twee uur na de aanslag op de Ramblas in Barcelona heeft een man met een witte Ford Focus twee agenten aangereden bij een wegcontrole op de Diagonal, een snelweg vlakbij de Catalaanse hoofdstad. De bestuurder kon ontkomen. Maar wat later wordt de wagen aangetroffen vlakbij de stad Sant Just Desvern, met daarin het lichaam van een man.

De dode op de achterbank van de wagen is Pau Pérez Villán, een 34-jarige man uit Vilafranca, zo blijkt intussen. Hij werd neergestoken. Maar wie verantwoordelijk is voor het overlijden van de man, blijft een mysterie. Vermoedelijk werd de dertiger vermoord toen zijn auto werd gestolen.

De Spaanse politie denkt nu dat er mogelijk een link is met de aanslag op de Ramblas en de dood van Villán. Mogelijk is de man die Villán heeft vermoord en twee agenten aanreed dezelfde man die een dikke twee uur eerder tientallen mensen van de weg maaide op de bekende boulevard in Barcelona.

(lees verder onder de foto)

© EPA

Wie zijn de nog niet geïdentificeerde dodelijke slachtoffers?

Drie slachtoffers zijn nog steeds niet officieel geïdentificeerd. Het gaat vermoedelijk om iemand met de Canadese nationaliteit en twee andere personen afkomstig uit Duitsland.

De intussen geïdentificeerde slachtoffers zijn onder meer afkomstig van België, Argentinië, de Verenigde Staten, Italië, Portugal en Spanje.

LEES OOK. Dit zijn de slachtoffers: een Belgische moeder, de vader van een baby van zeven maanden en een 3-jarig jongetje

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen