Videospeler inladen...

Ripoll, archetypisch stadje "waar nooit wat gebeurt", blijkt broeinest van jihadisten

Een stadje van hooguit 11.000 inwoners blijkt de plek te zijn waar de meeste daders van de aanslagen in Barcelona en Cambrils vandaan kwamen. Ripoll, aan de voet van de Pyreneeën, het archetypische plaatsje waar nooit wat gebeurt, reageert geschokt na een tweede dag van huiszoekingen. Vandaag concentreerden die zich rond het piepkleine appartement van een imam.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Mooie vergezichten en een indrukwekkend benedictijnerklooster. Veel meer is er niet te zien in Ripoll, een stadje op 700 meter hoogte, zo'n 100 kilometer ten noorden van Barcelona. Dit weekend stond er een volksfeest met accordeonmuziek op het programma, maar weinig inwoners die daar nu voor in de stemming zijn.

Ripoll reageert compleet verrast op de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, kon ook onze ploeg ter plaatse vaststellen. Veel inwoners kennen de verdachten persoonlijk. "Het zijn gasten met wie je nog gespeeld hebt", vertelt een jonge vrouw.

Ripoll telt ongeveer 9 procent immigranten. "Samenlevingsproblemen zijn er niet", zei burgemeester Jordi Munell gisteren op de Spaanse radiozender COPE. "Bijna iedereen kent elkaar. We begrijpen niet hoe mensen met wie we hier leven, betrokken kunnen zijn bij terrorisme. Hun familie kan er ook niet bij."

In een tweet bedankt de burgemeester zijn stadsgenoten voor de sereniteit waarmee ze met de situatie omgaan. "We zullen dit te boven komen", klinkt het. (lees voort onder de tweet)

Was imam van Ripoll verantwoordelijk voor snelle radicalisering?

Nadat het stadje gisteren was opgeschrikt door huiszoekingen en arrestaties, vond er vanmiddag opnieuw een huiszoeking plaats. Ditmaal in het appartement van een imam. "Een piepklein, armtierig appartementje boven een bakkerij", zegt collega Mieke Strynckx die ter plaatse is. Onze ploeg kon praten met de huisgenoot van de imam, die hem eerder deze week had gezegd dat hij op het punt stond op vakantie te vertrekken naar Marokko.

De huisgenoot woonde nog maar vier maanden in het appartement, en zegt nauwelijks met de imam te hebben gepraat. Volgens de man "had de imam nooit bezoek en keek hij vaak tv of las boeken, ook de Koran". Maar een geradicaliseerde indruk leek hij volgens de man niet te geven. (lees voort onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De imam, een man van rond de 40, vestigde zich zo'n twee jaar geleden in Ripoll. Hij leidde het gebed in de moskee van het stadje. De speurders vermoeden dat hij verantwoordelijk is voor de recente en snelle radicalisering van de jongeren die deel uitmaken van de terreurcel. Volgens sommige Spaanse media hebben ook hun familieleden de imam aangewezen als verantwoordelijke voor de radicalisering van de terroristen.

De imam is mogelijk een van de twee doden die afgelopen woensdag zijn gevallen bij de ontploffing van een huis in Alcanar, waar de terroristen mogelijk gasbommen probeerden te maken. De politie voert DNA-testen uit om dat te achterhalen.

Meest gelezen