© mu

© mu

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Grootste ezels van regio wonen in Zoersel

Er is geen discussie mogelijk: de grootste ezels van onze regio wonen in Zoersel. Letterlijk dan toch, want ‘grauwtje’ Toscane uit de Mie- Manstraat meet zomaar even 1,57 meter. Dat is zo hoog als een paard. Jan en Annick Schryvers bieden sinds kort ezelswandelingen aan.

kmatthyssen

Jan Schryvers (46) en Annick Boen (41) van Stal Boen hebben vier ezels. Toscane (8), een kruising van Toscaanse en Franse rassen, is afkomstig van een ezelmelkerij in Henegouwen waar speciaal op grootte geselecteerd wordt, omdat dat nu eenmaal makkelijker melkt. De langharige Cocotte (3) is een Poitou-ezel en heeft ongeveer stokmaat 1,52 meter, wat ook groot is voor een ezel. Francine (19) en haar zoon Van Dyck (2) zijn wat je noemt de gewone huis-, tuin- en keukenezeltjes.

“Ons eerste ezeltje kochten we om het braakliggend stuk grond naast ons huis distelvrij te houden”, vertelt Jan. “Maar die dieren stalen echt onze harten. Dat ezels koppig zijn, is een fabeltje. Ze zijn net intelligent.” "Een paard dresseer je, een ezel voed je op", vult Annick aan. "Met een ezel ga je een samenwerking aan."

Op den duur ging het gezin wandelen met hun grijsjes. “Oh, ezeltjes!” riep iedereen. “Ezels weken spontaan sympathie los”, lacht Jan. “Dat komt omdat ze zo’n grote zintuigen hebben”, denkt Annick. “Grote ogen, grote oren: ze staan open voor ontmoetingen.”

Om anderen te laten meegenieten, organiseren Jan en Annick sinds dit jaar ezelswandelingen van 8 tot 10 kilometer in het Zoerselbos of door weilanden. Toscane kan bereden worden met een westernzadel, Cocotte is in opleiding en Francine heeft een pakzadel om eten mee te dragen. Een picknick op pootjes dus. Ook Van Dyck gaat al mee op stap. Jan wandelt als gids mee, terwijl de gasten afwisselend op de ezels zitten. Ook verjaardagsfeestjes voor kinderen behoren tot de mogelijkheden. "Alle kinderen durven op een ezel rijden, omdat ze zo rustig zijn. Ze slaan niet op hol zoals een paard."

Alle info op www.ezelswandelingen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER