© fvv

Arrest tegen man die agenten op Facebook “smurfen” noemde, uitgesteld

Het Brusselse hof van beroep heeft dinsdag nog geen arrest geveld in het proces tegen Cain R., een 37-jarige man uit Antwerpen die op zijn Facebookpagina enkele agenten van de federale wegpolitie “smurfen” had genoemd. Dat zal pas op 12 september gebeuren. De correctionele rechtbank had de man veroordeeld tot 3 maanden cel met uitstel omdat hij zich zou schuldig gemaakt hebben aan cyberpesten maar het parket-generaal drong niet meer aan op een veroordeling.

Cain R., die op Facebook 152.023 volgers heeft, werd op 11 mei 2015 tweemaal door de federale wegpolitie gecontroleerd op de Brusselse Ring. Tijdens beide controles maakte hij foto’s van de agenten. Een agent vroeg hem om de foto te verwijderen maar dat weigerde de man. Nog diezelfde dag postte R. de foto’s op zijn Facebookpagina terwijl hij in de commentaren de agenten “smurfen” noemde.

De correctionele rechtbank veroordeelde hem in februari 2016 tot een celstraf van 3 maanden met uitstel en een geldboete van 1.200 euro voor cyberpesten. R. werd ook vervolgd voor schending van de privacy van de betrokken agenten maar daarvoor werd hij toen vrijgesproken.

Voor het hof van beroep drong het parket-generaal niet meer aan op een veroordeling omdat het er niet van overtuigd was dat de feiten wel als cyberpesten konden beschouwd worden. De advocaat van de betrokken agenten eiste wel een veroordeling. Volgens de verdediging was er sprake van een drukpersmisdrijf en was het hof van beroep niet bevoegd. Bovendien zou R. niet de bedoeling gehad hebben de agenten te beledigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER