Vakbonden en werkgevers gaan zonder akkoord uiteen

© BELGA

De vakbonden en de werkgevers, verenigd in de Groep van Tien, zijn maandagavond iets na 20 uur uit elkaar gegaan, zonder een akkoord op zak. Dat heeft voorzitter Michèle Sioen na afloop bekendgemaakt. Het overleg wordt woensdag wel voortgezet.

rdc

De vakbonden en werkgevers zaten sinds maandagmiddag 15 uur bijeen, voor wat een finaal overleg over de lonen en de uitkeringen moest worden. Het was de bedoeling om door te gaan tot de finish - ze hebben immers nog uiterlijk tot vrijdag om tot een akkoord te komen - maar om 20 uur zijn ze dan toch uiteen gegaan. 'We hebben veel gediscussieerd, maar we zijn nog niet in staat af te sluiten', zo zei Sioen, naast voorzitster van de Groen van Tien ook voorzitster van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). 'Er is nog te veel werk aan de winkel.'

Woensdag nieuwe poging

De sociale partners hebben uiterlijk nog tot vrijdag om tot een akkoord te komen, wanneer ze de regering zien. Maar de neuzen in dezelfde richting krijgen, is makkelijker gezegd dan gedaan, zo blijkt. Vooral de verdeling van de welvaartsenveloppe (het budget dat de regering ter beschikking stelt voor de verhoging van de laagste pensioenen en uitkeringen, red.) blijkt een moeilijke nooit om te kraken, maar er is veel meer dan dat. De vakbonden vinden dat bijvoorbeeld dat er marge is voor meer loon, en liefst door hogere brutolonen, terwijl de werkgevers dan weer schermen met de concurrentiekracht van de bedrijven. En als er al marge is, denken ze in eerste plaats op de lange termijn, bijvoorbeeld via investeringen in aanvullende pensioenen. Bovendien, zo liet een van de onderhandelaars na afloop zich ontvallen, 'is verdelen moeilijk als er weinig te geven is'.

Woensdag om 16.30 uur zitten bonden en werkgevers opnieuw bijeen. Ze hopen dan "te landen", aldus Sioen. Eerst gaan experten nog aan het cijferen.pland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen