© NB

Scholieren zorgen voor veel zwerfvuil

De gemeente heeft vorig jaar ongeveer 450 kilogram zwerfvuil opgehaald. Zwerfvuil is vooral te vinden op de routes van de schoolgaande jeugd.

Chris Van Rompaey

“Iets meer dan de helft werd door de zwerfvuilacties met de scholen ingezameld, de rest via onze groene peters en meters. Zwerfvuil treffen we vooral op de routes van de schoolgaande jeugd en op plaatsen waar jongeren samenkomen. Het zwaarste getroffen zijn rustigere straten, vermoedelijk omdat de sociale controle er lager ligt, en straten op ‘drinkafstand’. Wanneer het drankje leeg is, wordt de verpakking weggeworpen”, beseft schepen van Leefmilieu Van Hoof.

Gemeenteraadslid Dirk Aras (Vlaams Belang) vroeg zich tijdens de raadszitting af of er op die plaatsen dan wel genoeg vuilnisbakjes staan. “De voornaamste vervuiling komt van fietsers”, antwoordde schepen Van Hoof. “Het aanbrengen van gewone vuilnisbakjes zou dus geen soelaas bieden. Het plaatsen van blikvangers is een mogelijkheid. We merken echter dat de bestaande blikvangers verkeerdelijk gebruikt worden door andere weggebruikers die er huishoudelijk afval in dumpen.”

De schepen wil met afvalintercommunale Ivarem dit jaar een doorgedreven communicatiecampagne naar scholen en hun leerlingen opstarten. Het systematisch ruimen van zwerfvuil uit bermen en grachten door gemeentearbeiders kost zo’n 16.000 euro per jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER