© Michel Clerx

Kristoffelke voor Louis Crijns

Opgrimbie kende een succeseditie van de 62ste St.-Kristoffelbedevaart. Jaarlijks worden daarbij verdienstelijke personen in de kijker gesteld. Dit jaar ging de eer postuum naar de stichter van de bedevaart, koster Leon Wampers en naar Louis Crijns, een Grimbienaar die vanaf het eerste moment actief was bij de organisatie.

Michel Clerx

Waar de naam Sint-Kristoffel valt, kom je zeker en vast Louis Crijns tegen. Louis wordt in de fanfare Sint-Kristoffel hoog gewaardeerd omdat hij al 75 jaar lid is van deze muziekvereniging in Opgrimbie. Maar de 82-jarige Louis is ook vanaf het begin actief geweest in het organiserend comité dat nu al 62 jaar de Sint-Kristoffelbedevaart organiseert. Hij heeft dus decennialang zijn stempel gedrukt op het sociale leven in dit Maasmechels kerkdorp. Hij is een naaste buur van de parochiekerk waar koning Boudewijn met Fabiola in november 1980 de H. Mis kwam vieren. Toen Boudewijn bij het buitengaan Rosa met haar kind op de arm bemerkte, vroeg hij haar wie hem die bloemen had gegeven. Rosa Aerts, de vrouw van Louis zei dat haar jongste van 10 kinderen dat gedaan had. Totaal onvoorzien vroeg de koning haar of hij bij haar op bezoek mocht komen. Ze wandelden samen naar het huis van Louis, voor een gezellige koffieklets met zelfgebakken speculoos. De kranten smulden er paginabreed van …Dit jaar werd Louis Crijns door het Sint-Kristoffelcomité gehuldigd voor zijn jarenlange inzet in de parochie en bij het organiseren van de bedevaart. Het is een waar huldigingsjaar voor Louis, want dit jaar vierden hij en Rosa met hun kroostrijk gezin van 10 kinderen en kleinkinderen, hun 60ste huwelijksverjaardag. Samen werden zij in de bloemetjes gezet met een aandenken voor Louis: een Sint-Kristoffelbeeld.

Ook koster Leon Wampers werd postuum gehuldigd als bijzonder verdienstelijk persoon voor de Kristoffelbedevaart. Hij is, samen met pastoor Dries Vranken, de oorspronkelijke stichter van de voertuigenwijding. Tot aan zijn overlijden was hij de echte bezieler van de jaarlijks evenement. Namens de familie Wampers nam Ben Vroonen de honneurs waar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer