Terreur kost economie miljoenen omzetverlies

De horeca en de kleinhandel in ons land hebben dit voorjaar een omzetverlies van goed 180 miljoen euro geleden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Vooral de Brusselse economie kreeg het hard te verduren, onder meer door de terreur die onze hoofdstad heeft getroffen.
AP2007

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vroeg zijn administratie om de gevolgen van de terreur te berekenen voor de kleinhandel, horeca, toerisme en cultuursector. Daaruit is gebleken dat de omzet in die sectoren de eerste vier maanden van dit jaar met 180 miljoen euro is gedaald ten opzichte van 2015.

In Vlaanderen gingen de betrokken sectoren er met 33 miljoen op achteruit, in Wallonië 20 miljoen en in Brussel met maar liefst 122,5 miljoen. "Het staat niet helemaal vast dat de omzetdaling enkel en alleen het gevolg is van terrorisme, maar de verschillen tussen Brussel en de andere gewesten zijn te groot om op toeval te berusten", klinkt het bij de FOD Economie.

De hotelsector in de hoofdstad tekende het eerste kwartaal een verlies van 16,7 procent op, de cafés en restaurants respectievelijk 18,5 en 11,3 procent. "De eerste officiële cijfers bevestigen ieders vermoeden en vrees. Dit laat zich nog lang voelen", aldus minister Peeters.

Peeters wijst erop dat de regering al maatregelen heeft genomen  zoals de economische werkloosheid, de tijdelijke werkloosheid door overmacht. Daar wordt overigens massaal gebruik van gemaakt. In de handel en de horeca staat de tijdelijke werkloosheid op zijn hoogste peil in twee jaar tijd. "Er zijn maatregelen getroffen in de fiscaliteit en in het sociale om de ondernemingen zuurstof te geven om deze moeilijke periode te overbruggen. De economische werkloosheid is verlengd tot september. Wij hopen dat de sectoren zich met de vakantie herpakken. We zullen in september de maatregelen overlopen en dan kijken of er nieuwe maatregelen moeten genomen worden", aldus Peeters.

Meest gelezen