Zeker dertien doden bij dubbele aanslag in Mogadishu

Bij twee explosies in de buurt van de luchthaven van Mogadishu zijn vanochtend zeker dertien doden gevallen. De dubbele aanslag is al opgeëist door de terreurgroep al-Shabaab.

Rond 8.30 uur Belgische tijd waren er tegelijk twee ontploffingen van bomauto's aan checkpoints van Somalische veiligheidstroepen. Dat gebeurde vlakbij de kantoren van een ontmijningsagentschap van de Verenigde Naties en in de buurt van een wegblokkade van het Somalische leger.

In de buurt van de luchthaven bevinden zich meerdere gebouwen van de Verenigde Naties en kazernes van troepen van de Afrikaanse Unie (AU).

De aanslagen zijn opgeëist door de moslimterreurgroep al-Shabaab. Onder de slachtoffers zouden ook enkele militairen van de VN en van de Anisom, de vredesmacht van de Afrikaanse Unie. 

De AU heeft een vredesmacht van 22.000 militairen uit onder meer Burundi, Djibouti, Kenia, Sierra Leone en Ethiopië. Al-Shabaab voert met grote regelmaat dergelijke aanslagen uit. De beweging controleerde grote delen van Somalië, maar werd in 2011 door een Ethiopische interventie verjaagd uit de hoofdstad Mogadishu. Sindsdien heeft al-Shabaab ook andere gebieden in het land moeten prijsgeven.

De opkomst van de terreurgroep IS heeft al-Shabaab erg verdeeld. IS is er in geslaagd om een deel van de strijders aan zijn kant te krijgen, maar de leiding van al-Shabaab is trouw gebleven aan Al Qaeda. Af en toe komt het wel tot onderlinge gevechten tussen aanhangers van Al Qaeda of van IS.

Meest gelezen