Jobs in Zeeland: grensinfopunten helpen je over de streep

© Jobat.be

Wil jij over de grens aan de slag gaan? Dan kan je zeker terecht bij het Oost-Vlaams netwerk van Grensinfopunten. Dat geeft sinds begin dit jaar informatie en duidelijkheid over hoe het zit met belastingen, sociale zekerheid of kindergeld. Werknemers en werkgevers kunnen er terecht voor alle aspecten rond grensarbeid. De Grensinfopunten zijn te vinden bij de VDAB, ACV en ABVV Oost-Vlaanderen en Voka-Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen.

(wv)

“Tot november 2015 was er enkel een Grensinfopunt in Terneuzen”, zegt beleidsmedewerker Tanja Vanhove. “Maar Nederlandse en Vlaamse partners (vakbonden, VDAB en Voka) hebben nu een heel netwerk van Grensinfopunten uitgebouwd waardoor je in Eeklo, Zelzate, Gent, Sint-Niklaas en Beveren (en ook in Brugge) terecht kunt. Voor Nederland gaat het om Goes en Terneuzen. Sinds november kun je al die punten terecht onder de naam Grensinfo Scheldemond.”

“Concreet kan je als kandidaat-werknemer terecht in bepaalde werkwinkels van de VDAB, bij antennes van ABVV en ACV en als werkgever ook bij Voka. Er werken momenteel 1.800 Oost-Vlamingen in Nederland, in omgekeerde richting zijn dat 2.100 Nederlanders en die cijfers zullen nog toenemen. Aan de Nederlandse kant worden er veel jobs aangeboden in techniek en logistiek. Omgekeerd zien we dat er veel vraag is in het onderwijs en in de zorgsector. Op korte termijn werden veel mensen in de zorg ontslagen in Terneuzen. Er zij ook te weinig leerlingen. Voor zorg- en onderwijzend personeel is het dan interessant om in België te werken, omdat hier natuurlijk wél vraag is naar die beroepen.”

AdministratieOver de grens werken vereist soms heel wat extra papierwerk. “Als Belgische werknemer in Zeeuws-Vlaanderen moet je met het Nederlandse papierwerk rekening houden. Soms moet je een sociale verzekering afsluiten en die is in Nederland veel duurder”, zegt Tanja Vanhove.

“Onder het Nederlandse belastingsysteem heb je dan weer wel recht op een aantal aftrekposten. En je hebt altijd recht op Belgische kinderbijslag, ook al werk je in Nederland. Bij de Grensinfopunten krijg je info op maat van je werksituatie.” EURES-adviseur Geert Vermeire van het Grensinfopunt bij de VDAB Gent beaamt: “Vooral de arbeidscontracten en de sociale zekerheid zijn administratieve pijnpunten. Belastingen zijn geregeld via de dubbelbelastingregeling maar de info errond is niet zo transparant. Bij de Grensinfopunten hebben we daar nu de experts voor. Qua types vacatures zien we inderdaad dat vooral knelpuntberoepen populair zijn.”

>

>

>

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen