UAntwerpen geeft Marlene Dumas eredoctoraat voor algemene verdienste

Kunstenares Marlene Dumas heeft in Antwerpen een eredoctoraat voor algemene verdiensten gekregen voor haar politiek geïnspireerde schilderwerk. Vier internationale onderzoekers kregen een eredoctoraat voor hun wetenschappelijk werk. De Universiteit Antwerpen reikte al voor de 30e keer eredoctoraten uit.
2008 AFP/Getty Images

Dumas' werk is volgens de Antwerpse rector Alain Verschoren grensdoorbrekend. Ze behoort volgens hem samen met schilder Luc Tuymans tot een kleine kunstenaarsgroep die in de jaren 80 en 90 (van vorige eeuw) het schilderen weer op de agenda van de kunstwereld heeft geplaatst.

"Ze formuleert haar eigen visuele kritiek op hedendaagse raciale, seksuele en sociale kwesties. Ze vertrekt hierbij vanuit haar eigen ervaring, vanuit de zelf beleefde reële omstandigheden van segregatie, onderdrukking, politieke en economische overheersing, om de kwetsbaarheid van het bestaan, de moeilijkheden van het samenleven, de gevoelens van angst en onrust, maar ook van hoop, verlangen en verwachting, picturaal gestalte te geven", aldus Verschoren.

Hij wees op "grote internationale erkenning", onder meer via haar huidige tentoonstelling in het Londense museum Tate Modern, maar ziet ook haar "hechte band met Antwerpen" vanwege verschillende tentoonstellingen in de Scheldestad. Dumas, geboren in Zuid-Afrika, woont en werkt momenteel in Amsterdam.

Naast het eredoctoraat op basis van algemene verdiensten werden ook vier onderzoekers gelauwerd voor hun wetenschappelijk werk. De Antwerpse universiteit reikt al sinds 1985 eredoctoraten uit. De afgelopen 30 jaar werden intussen 113 eredoctores benoemd, waaronder Nobelprijswinnaar Nelson Mandela, koning Boudewijn en muzikant John Cale.

Meest gelezen