Direct naar artikelinhoud

Alcoholslot vervangen door gedragscursus

Automobilisten die met drank op achter het stuur waren gekropen en eigenlijk een alcoholslot zouden moeten krijgen, krijgen voorlopig een alternatieve straf. Ze zullen een gedragscursus over de risico's van alcoholgebruik in het verkeer moeten volgen. Of ze moeten een geschiktheidsonderzoek ondergaan dat ertoe kan leiden dat iemand niet meer mag rijden.

Alcoholslot.Beeld anp

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mag sinds begin vorige maand geen alcoholslotprogramma meer opleggen aan drankrijders. Het kabinet komt voor de zomer met een voorstel om in dit in andere vorm toch mogelijk te maken. Tot die tijd komt er een tussenoplossing.

Ongeveer 2.300 betrapte bestuurders moeten zich bij het CBR melden voor een verplichte cursus over de risico's van alcoholgebruik in het verkeer of voor een geschiktheidsonderzoek, dat ertoe kan leiden dat iemand niet meer mag rijden. Ook de naar schatting ruim 3500 nieuwe gevallen per jaar krijgen deze alternatieve sanctie opgelegd.

Doodvonnis voor alcoholslot

Van bejubelde maatregel tegen drankrijders is het alcoholslot in korte tijd verworden tot zeer omstreden sanctie, waarmee de hoogste bestuursrechter nu definitief afrekent.

Hoge Raad

Het alcoholslot is een startonderbreker die wordt ingebouwd in de auto. De bestuurder moet voor het starten in het apparaat blazen. De auto start niet als de bestuurder te veel heeft gedronken.

De Hoge Raad bepaalde vorige maand dat iemand die een alcoholslot opgelegd heeft gekregen, niet ook nog eens strafrechtelijk mag worden vervolgd. De Raad van State zette een dag later helemaal een streep door de sanctie. Volgens de hoogste bestuursrechter heeft het CBR door de te algemene wetgeving te weinig ruimte om een afweging te maken van de individuele gevolgen voor bestuurders. Sinds oktober werd het slot al niet meer opgelegd.