© BELGAIMAGE

© EPA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

UAntwerpen schenkt kunstenares Marlene Dumas een eredoctoraat

De in Zuid-Afrika geboren kunstenares Marlene Dumas heeft woensdag in Antwerpen een eredoctoraat voor algemene verdiensten gekregen voor haar politiek geïnspireerde schilderwerk. Vier internationale onderzoekers kregen een eredoctoraat voor hun wetenschappelijk werk. De Universiteit Antwerpen reikt al voor de 30ste keer eredoctoraten uit.

Dumas’ werk is volgens de Antwerpse rector Alain Verschoren grensdoorbrekend. Ze behoort volgens hem met schilder Luc Tuymans tot een kleine kunstenaarsgroep die in de jaren 80 en 90 (van vorige eeuw) het schilderen weer op de agenda van de kunstwereld heeft geplaatst.

“Ze formuleert haar eigen visuele kritiek op hedendaagse raciale, seksuele en sociale kwesties. Ze vertrekt hierbij vanuit haar eigen ervaring, vanuit de zelf beleefde reële omstandigheden van segregatie, onderdrukking, politieke en economische overheersing, om de kwetsbaarheid van het bestaan, de moeilijkheden van het samenleven, de gevoelens van angst en onrust, maar ook van hoop, verlangen en verwachting, picturaal gestalte te geven”, zei Verschoren.

Hechte band met Antwerpen

Hij wees op “grote internationale erkenning”, onder meer via haar huidige tentoonstelling in het Londonse museum Tate Modern, maar ziet ook haar “hechte band met Antwerpen” vanwege verschillende tentoonstellingen in de Scheldestad. Dumas woont en werkt momenteel in Amsterdam.

Naast het eredoctoraat op basis van algemene verdiensten werden ook vier onderzoekers gelauwerd voor hun wetenschappelijk werk.

De faculteit Ontwerpwetenschappen schonk een eredoctoraat aan Neil Gershenfeld (Massachusetts Institute of Technology) als bedenker van Fab Labs, een wereldwijd netwerk van opensourcelaboratoria, met nieuwe mogelijkheden voor “rapid prototyping”.

Eduard Hovy

Eduard Hovy (Carnegie Mellon University) wordt via de faculteit Letteren en Wijsbegeerte eredoctor met zijn werk over automatisch tekstbegrip, met inzichten uit de(psycho)linguïstiek.

Voor de faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen valt de eer te beurt aan Stewart Myers (MIT Stoan School of Management) voor zijn nieuwe inzichten in financierings- en investeringspolitiek.

Matthias Beller (Universität Rostock) ontvangt een eredoctoraat van de faculteit Wetenschappen voor onderzoek naar onder meer bio-geïnspireerde katalysatoren.

De Antwerpse universiteit reikt al sinds 1985 eredoctoraten uit. In 30 jaar werden intussen 113 eredoctores benoemd, zoals Nobelprijswinnaar Nelson Mandela, koning Boudewijn en muzikant John Cale.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER