Direct naar artikelinhoud

May verhoogt dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk naar 'kritiek'

May verhoogt dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk naar 'kritiek'

Het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk wordt verhoogd van "ernstig" naar "kritiek". Dat betekent dat er mogelijk nog meer aanslagen kunnen plaatsvinden, zei de Britse premier Theresa May deze avond.

De beslissing werd genomen omdat de onderzoekers van de aanslag in de Manchester Arena van gisterenavond niet zeker zijn dat de vermoedelijke dader, Salman Abedi, alleen handelde. "We kunnen de mogelijkheid niet uitsluiten dat een grotere groep mensen in verband kan worden gebracht met de aanslag", aldus May.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd noemde het 'waarschijnlijk' dat de terrorist niet alleen handelde.  Tegenover het Britse Sky News liet ze wel verstaan dat het kritieke dreigingsniveau maar tijdelijk zal zijn. 

Leger bij events en belangrijke locaties
Het leger zal nu ingezet worden om belangrijke plaatsen te beschermen, zoals Buckingham Palace, Downing Street, Westminster en verschillende ambassades. Ook evenementen zoals concerten krijgen extra bescherming.

De militairen zullen werken onder het bevel van politieofficieren. Hoewel er eerst sprake was van 5.000 soldaten, spreekt de BBC nu over 'enkele honderden' troepen die worden ingezet. De bevolking mag niet 'nodeloos gealarmeerd' worden, maar een 'evenredige en verstandige' repliek op de terreurdaad is nodig, meent May.

Bij de aanslag van gisterenavond kwamen 22 concertgangers om en raakten 59 mensen gewond.

Dader is student
Salman Abedi is een 22-jarige student van Libische origine. Hij blies zichzelf op in de concertzaal en overleed. "Samen met het politienetwerk dat terrorisme bestrijdt en onze veiligheidspartners, in het onze prioriteit om uit te klaren of hij alleen heeft gewerkt dan wel deel uitmaakte van een breder netwerk", zei de politiecommissaris van Manchester eerder op de dag.

In verband met de aanslag werd gisteren ook een 23-jarige jongeman opgepakt. Het is nog niet duidelijk wat zijn link is met de dader.