Meer dan 100 gewonden bij bestorming Macedonisch parlement door betogers

Meer dan honderd mensen zijn donderdagavond gewond geraakt bij de bestorming van het parlement in hoofdstad Skopje. Dat meldt de Macedonische politie vrijdag. De meesten van hen raakten lichtgewond. "70 burgers, 22 politieagenten en drie parlementsleden worden verzorgd in het centraal ziekenhuis van Skopje", zegt de politie in een communiqué. "Zeven anderen worden behandeld in andere ziekenhuizen in de hoofdstad." Vrijdag is het weer kalm in en rond het parlement. President Gorge Ivanov heeft de politieke leiders uitgenodigd voor gesprekken op vrijdag. Het is nog onduidelijk of alle partijen zullen afzakken.

Aanleiding tot de bestorming was de verkiezing, donderdag, van een nieuwe parlementsvoorzitter. De coalitie van sociaal-democraten (SDSM) van Zoran Zaev en partijen van de Albanese minderheid lokten de woede uit van de betogers door Talat Xhaferi, een etnische Albanees, te verkiezen voor die post. Volgens aanhangers van de rechts-nationalistische VMRO-DPMNE, de partij van voormalige eerste minister Nikola Gruevski, was die stemming onrechtvaardig.

Op beelden die op Twitter de ronde doen is te zien hoe Zaven met een bebloed gezicht in het parlement rondloopt en dat een vrouwelijk parlementslid door betogers aan de haren getrokken wordt.

VMRO-DPMNE won de vervroegde parlementsverkiezingen van december, die bedoeld waren om het land uit de nu al twee jaar durende politieke crisis te krijgen. De partij slaagde er echter niet in een meerderheid te verwerven in het parlement. Ivanov van zijn kant weigert de coalitie van sociaal-democraten en Albanese partijen, hoewel die over 67 van de 120 zetels hebben.

Al wekenlang betogen aanhangers van rechts in Skopje. Een coalitie van SDSM en Albanese partijen is volgens hen een schending van de nationale eenheid van Macedonië. Meer rechten voor Albanezen, zoals Albanees een officiële taal maken, zou de eerste stap zijn in een ontmanteling van het land.

De buurlanden tonen zich intussen ongerust over de evolutie in Macedonië. "De burgeroorlog klopt aan de Macedonische deur", titelde de Servische regeringskrant Novosti. Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken riep zijn buur dan weer op om de principes van de democratie en rechtsstaat hoog te houden. "Zonder die principes ontstaan explosieve toestanden", klonk het in een mededeling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer