© klu

Onkruidbranders: goedkoop, handig en gevaarlijk

De brandweerkorpsen in onze provincie worden almaar meer geconfronteerd met branden veroorzaakt door onkruidbranders. Dat blijkt uit een kleine rondvraag bij de drie Limburgse brandweerzones. In de zone Noord-Oost moeten ze bijvoorbeeld zo’n twintig keer per jaar hiervoor uitrukken. Het gebruik van zulke branders is niet alleen bij lokale overheden, maar ook bij particulieren toegenomen. Zeker na de controverse rond pesticiden en vaak vind je ze voor een spotprijs in koopjesbakken. In Genk kunnen inwoners een opleiding volgen in het veilig omgaan met een onkruidbrander.

Chris NELIS

Exacte cijfers over de toename van het aantal branden veroorzaakt door onkruidbranders zijn er niet. Maar dat het er heel wat meer zijn dan pakweg vijf jaar geleden, is onbetwistbaar. Terwijl er dat voorheen bijna geen waren, komt er momenteel in de zone Noord-Oost om de twee a drie weken een melding binnen waarvan een onkruidbrander aan de basis ligt van het vuur. Dat zijn er zo’n twintig per jaar. Ook in de zone Oost is er een aanzienlijke stijging van dit soort branden. Al is dat dit jaar meer uitgesproken dan vorig jaar. En daar zou voor een stuk het droge weer een rol in spelen.

Een ander onmiskenbare factor is het toenemende aantal onkruidbranders voor de huis- tuin- en keukenklusser. Dikwijls aan een spotprijsje te koop in de één of andere budgetwinkel. Toch ga je best niet meteen onvoorbereid met zo’n onkruidbrander aan de slag. Je neemt best maatregelen om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren met de brander zelf, en je moet rekening houden met de omgeving. Maar niet iedereen leest eerst aandachtig de handleiding, of de voorzorgsmaatregelen worden daar zelfs niet in vermeld.

© Tom Palmaers

Eerst opruimen

“In Hasselt gebruikt de stad al meer dan tien jaar onkruidbranders in plaats van pesticiden”, zegt Jo Kerkhofs van de brandweer Zuid-West. “Uiteraard gebeurt het dat er branden ontstaan door het gebruik ervan, maar ik durf niet zeggen dat dit problematisch is in onze zone. Het is ook moeilijk om daar een totaalbeeld van te krijgen, omdat ik geen zicht heb op alle interventies. Ik denk dat het aantal branden veroorzaakt door een gasbrander gebruikt bij dakwerken hoger ligt dan die bij onkruidbranders. Wat niet weg neemt dat ook bij onkruidbranders voorzichtigheid is aangewezen. Zo moet je nooit onkruid wegbranden in de directe omgeving van een tuinhuisje of houten constructie. Dat zal je manueel moeten verwijderen. Ook is het uitkijken waar je brandt. In de nabijheid van droge bladeren, zoals er dit voorjaar veel liggen, is vragen om moeilijkheden. Dus best eerst opruimen en vooral je gezond verstand gebruiken als je aan zo’n klus begint.”

Meer alternatieven

In Genk krijgen niet alleen medewerkers van de reinigingsdienst, maar ook burgers die dat willen een opleiding in het veilig bestrijden van onkruid. “Er zijn meer alternatieven om zonder pesticiden onkruid te lijf te gaan dan alleen onkruidbranders”, zegt schepen van Openbare Werken Ali Caglar (CD&V). “Zo geven wij aan onze inwoners speciale onkruidborstels tijdens de jaarlijkse bebloemingsacties. Maar ook onkruidbranders zijn efficiënt. Al vergen die extra aandacht voor de veiligheid. Voor onze medewerkers van de reinigingsdienst, die met professionele toestellen werken, zit dat in hun opleiding. Maar ook burgers moeten ermee leren omgaan. Voor hen organiseren we workshops en cursussen. Iedereen kan zich inschrijven en leren op welke manier je het veiligst omgaat met de brandtoestellen en hoe je kan voorkomen dat je er een brand mee veroorzaakt. Tijdens onze actie op moederdag op 14 mei pakken we daar weer mee uit.”